Ampulicidae

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ampulicidae, или лебарки оси, е мало (околу 170 видови), првенствено тропско семејство на sphecoid оси, од кои сите користат разни лебарки како плен за нивните ларви. Тие имаат тенденција да имаат издолжени вилици, силно насадени абдомени и длабоки жлебови на градниот кош. Многумина се прилично слични на мравки, иако некои се сини или зелени.

Повеќето видови ја боцкаат лебарката повеќе од еднаш и на специфичен начин. Првиот убод е насочен кон нервните ганглии во градниот кош на лебарката, привремено парализирајќи ја жртвата неколку минути - повеќе од доволно време за осата да ја боцне уште еднаш. Второто боцкање е насочено во регион на мозокот на лебарката што го контролира рефлексот за бегство, меѓу друго.[1] Кога лебарката се опорави од првото боцкање, не се обидува да избега. Осата ги отсекува антените на лебарката со нејзините мандибули и пие дел од хемолимфата пред да ја довлече лебарката со исечените антени за да ја донесе до своето гнездо, каде ќе ги неси јајцата. Ларвата оса се храни со се-уште живата лебарка.

Класификација[уреди | уреди извор]

Класификацијата на Ampulicidae го следи Каталогот на Sphecidae од Војќех Ј. Пулавски, од Калифорниската академија на науките:[2]

Ampulicinae

  • Ampulicini
    • Ampulex – 132 видови, ги има во цел свет
    • Trirogma – 7 видови од Азија

Dolichurinae

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Piper, Ross (2007), Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals, Greenwood Press.
  2. Pulawski, Wojciech. „Catalog of Sphecidae: Family group names and classification“ (PDF). California Academy of Sciences. Посетено на 9 January 2020.