Amanita excelsa

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Amanita|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Amanita excelsa
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Amanita
Вид: Amanita excelsa
Научен назив
Amanita excelsa
Amanita excelsa
Научна класификација
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Agaricales
Семејство: Amanitaceae
Род: Amanita
Вид:
A. excelsa
Биномен назив
Amanita excelsa

(Fr.) Bertill. (1866)
Синоними
  • Agaricus excelsus Fr. (1821)
Аманита екселса
</img>
</img> капа е конвексна
</img> химениум е дополнет
</img> јадливост: нејадлив

Amanita excelsa, исто така познат како европска лажно вцрвенето amanita, бил вид на агарична габа од фамилијата Amanitaceae. Се наоѓал во Азија, Европа и Северна Америка, каде што растел во листопадни шуми.

Amanita excelsa var. spisa можел да се јаде, но постоел сериозен ризик да се помешало со високо отровната Amanita pantherina.[1]

Amanita excelsa var. Алба не се јадел.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 40. ISBN 978-0-7627-3109-1.[мртва врска]
  2. Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 27. ISBN 978-1-55407-651-2.