Alice: Madness Returns

Од Википедија — слободната енциклопедија
Alice: Madness Returns

Изработувач(и) Spicy Horse
Издавач(и) Electronic Arts
Дизајнер(и) American McGee
Погон Unreal Engine 3
Подлоги Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Датум на издавање СА June 14, 2011[1]
ЕВР June 16, 2011[2]
Жанр(ови) акциско-авантуристичка
Режим(и) самостојна

Alice: Madness Returns e психолошки хорор, Акција-Авантура, видео игра создадена од Кинеското студио Spicy Horse и пуштена во продажба од Electronic Arts за Microsoft Windows, PlayStation 3 and Xbox 360. Ова е продолжение на играта од 2000 година American McGee's Alice. Играта е пуштена во продажба низ целиот свет почнувајќи од северна Америка на 14 јуни 2011,[1] следно во Европа на 16 јуни 2011, и во Британија на 17 јуни 2011.[2]

Alice: Madness Returns ја следи приказната за Алиса Лидел, девока која пати од емоционална траума здобиена од смртта на нејзините родители. Алиса беше пуштена од психијатрија и сега живее во сиропиталиште за проблематични деца под грижа на Доктор Ангус Бамби. За да се ослободи од траумата и да ја дознае вистината за нејзиното минато Алиса повторно се враќа во Земјата на чудата, каде ново зло ја има преземено земјата на чудата. Играчите кои ја купија играта во 2012 можеа да ја симнат од интернет и верзијата од 2000 година бесплатно.

Gameplay[уреди | уреди извор]

Alice as seen in Madness Returns, holding the Vorpal Blade.

Alice: Madness Returns е играна од трета персона перспектива. Оној кој игра ја контролира Алиса низ целата игра преку рипање, трчање, бегање и напаѓање.

Во борба, Алиса добива мал број на оружја кои можат да се користат на неколку начини. Нејзиното првобитно оружје е Vorpal Blade, украсен кујнски нож. Соларникот е користен како пиштол кој се користи за напад во далечина. Хоби коњот екористен како чекан кој нанесува голема штета и да крши бариери и одбрани. Чајникот фрла чај кој експлодира и нанесува голема штета и исто како коњот крши бариери. Преку збирање заби кои паѓаат од непријатели или можеш да ги најдеш низ целата карта, играчот може да ги подобри своите оружја во некоја подобра верзија. Две оружја неможат да се подобрат, од причина што тие се повеќе за одбрана отколку за напад, Чадорот е штит кој се користи за да одбрани напади ; Саат бомбата е временска/рачно користен Аларм саат кој личи на зајак и се користи за да се отворат ѕидови и да се нанесе мала штета на непријатели.

Здравјето на Алиса е претставено преку листови од ружи. Доколку Здравјето на Алиса достигне нула, играчот е должен да почне од последниот Чекпоинт. Паѓање од платформи, дупки без дно или опасни материи не и го трошат здравјето на Алиса, едноставно ја враќаат на претходната платформа. Играта исто така има дејство кое се нарекува Хистериа, кое може да се користи кога здравјетп на Алиса е многу мало и може да се корити само краток период.

Низ секое ниво, играчот може да откие повеќе тајни, важно е да се користи напитокот кој ја смалува Алиса во големина, дозволувајќи и да се чекори во мали врати,но исто така открива и тајни платформи и површини; Откако ќе се врати во својата нормална големина тие платформи полека исчезнуваат и се бара играчот да запомни каде биле за да може да помине. Носиња од прасиња може да се најдат низ играта и кога играчот ќе биде во нивна близина се слуша звук кој кажува дека се близу, играчот тогаш со соларникот ги тепа и се појавува кошничка која има награда. Радула собите претставуваат предизвик кој ако играчот го помине може да добие тегла со боја; ако се соберат 4 тегли се зголемува здравјето на Алиса. Спомени може да се земат низ играта кои содржат гласовна порака и откриваат дел од приказната и минатото на Алиса.

Кога ќе се помине играта, играчот може да започне нова нова игра плус, дозволувајќи му да игра повторно од почеток задржувајќи ги сите оружја и подобрувања од претходната игра. Од менито, може да се отворат спомените кои се веќе пронајдени во играта.

дејствие[уреди | уреди извор]

Преку евентите во претходната игра, Alice Liddell таа полудува, верувајќи дека е одговорна за пожарот во кој го губи домот и семејството, бегајчи во превртена верзија на земјата на чудата. Додека се држи во лудницата Ратлеџ за лечење, Алиса успева да се вразуми и е ослободена. Alice: Madness Returns се одвива во 1875, една година по нејзиноти излегување.[3][4][5] Алиса, сега има 19 години,[5] вдомена во сиропиталиште во викторијански Лондон, под негата на Doctor Angus Bumby, психијатар кој користи хипноза за да им помогне на децата да го заборават минатото. Иако таа верува дека е излечена, Алиса сè уште има халуцинации од Земјата на чудата.

При извршување на една задача, Алиса има халуцинација и верува дека е повторно во земјата на чудата. Иако совршена, мирната земја брзо станува заразена од пеколниот воз кој поминува низ земјата на чудата, оставајќи позади рушевините, сила која сака да ја уништи Алиса. Алиса се сретнува со Cheshire Cat кој потврдува дека е некоја надворешна сила кој го прави ова но тоа не е Алиса, и ја убедува да ги пронајде нејзините пријатели и непријатели за да се открие извирот на возот. Преку играта, играчот е сведок на патувањата на Алиса низ земјата на чудата и реалноста. Во вистинскиот свет Алиса дознава од семејниот адвокат дека сестра и Елизабета (наречена "Лизи"), била првата која умрела од пожарот, иако таа била најдалеку од неги заклучена во својата соба.

Во земјата на чудата, Алиса пробува да дознае повеќе од нејзините жители, вклучувајќи ги Лудиот Хатер, Мок Желката, Валрус и кројачот, и гасеница. Кажано и е дека кралицата на срцата иако Алиса ја има победено, сè уште живее. Во замокот на кралицата, Алиса дознава дека кралицата е всушност нејзината сестра. Таа и кажува на Алиса дека суштество наречено Куклар го има преземено пеколниот воз и ја уништува земјата на чудата.

Враќајки се во Лондон Алиса се сеќава на минатото и дознава дека доктор Бамби бил таму и дека тој е одговорен за смртта на сестра и и нејзините родители. Таа дознава дека доктор Бамби пробува да и го избрише сеќавањето на пожарот како што направил и со другите деца таму, оставајќи ја како расипана играчка за да можат да ја купат како роб и да ја искористуваат. Бесна, Алиса се соочува со доктор Бамби во вистинскиот свет на станицата Мургејт железничката станиуца, и во земјата на чудата со неговиот дел од фантазијата, кукларот. Тој ги признава грешките и злоделото, и признава дека се обидел да ја убие и Алиса за да нема сведоци. Тој кажува дека ја уништува земјата на чудата за да и ја избрише меморијата на Алиса и да остане ценет член на опшеството. Алиса го победува кукларот, давајќи и сила да го победи и докторот во вистинскиот свет, убивајќи го на железничката станица. Како што Алиса си оди од железничката станица, таа гледа дека се наоѓа во некој помешан свет од земјата на чудата и Лондон, и таа заминував во нешпознатото додека мачката и кажува дека Алиса ја наоѓа вистината за која вредеше да се трпи болката, и дека Земјата на чудата иако уништена е сигурна сега за сега.

Развој[уреди | уреди извор]

Гласини за продолжеток на Алиса дојдоа веднаш откако оригиналната игра беше пуштена во продажба, иако во тоа време тимот кој ја направи играта сакал да ја прекине изработката на продолжетокот, ОЗ на Американската Мекги. Како што изработката на филмот Американската Алиса Мекги траеше долго и оригиналната игра стана класика, во 2007 интерест во Electronic Arts се појави за продолжеток на играта и беше започната нејзината обработка.[6] Меѓутоа, кога филмот пропадна, плановите за продолжение на играта беа заостанати и останаа такви скоро цела декада.

На самитот во февруари 2009, EA најави продолжение, кое во тој периот имаше име Враќањето на Американската Алиса Мекги.[7][8] Две слики беа прикажани на најавата, заедно со информацијата дека писателот на оригиналната игра и продуцентот ќе се вратат за продолжетокот.[9] Во Ноември истата година, fan-made трејлер (со наслов "Враќањето на Алиса") беше сватен како официјален трејлер за играта, во кој Алиса се наоѓа во болница после настаните од првата игра, и халуцинира дека Cheshire Cat е на местото на нејзиниот доктор.[10]

Во студиото на EA во 20 јули 2010, нови информации за играта беа прикажани, вклучувајќи го и денешното име, Alice: Madness Returns. Во продолжение, за да се прикаже повеќе од играта, слики и слично, беше пуштен првиот трејлер за играта. Поради видеото направено од обожаватели кое излегло пред осум месеци, во играта Алиса исто така се наоѓа во лудница: Која е хипнотизирана од нејзиниот доктор во бизарна канцеларија со раце кои висат на сите страни, кога таа ја отвора устата за да прозбори, заби и големо количество крв излага од нејзината уста. Како што се појавува насловот, се слуша глас кој вика, "Алиса... што направи?"[3]

Во 2010, во Tokyo Game Show, искочија нови дејствиа, вклучувајќи и второ видео за играта. Алиса се гледа како иде низ улица во Лондон, и се доближува до место каде има многу играчки и продавница за играчки, Каде има сет играчки од Mad Hatter, Dormouse и March Hare како пијат чај. Одеднаш таа гледа слика од нејзините родители во рефлекцијата од излогот, но се врти и негледа никого. Прозорот почнува да гори и силуета на кралица на срцата се појавува пред да експлодира, и пипалата на кралицата ја одвлекуваа Алиса во пеколот, исто како и претходното видео и ова завршува со зборовите "што направи?"[11]

На 14 февруари 2011, MSNBC "In-Game" страната објави трето видео како и интервју со Американската Мекгии за играта.[12] Третото видео ја покжува Алиса како се движи низ Земјата на чудата, и ја сретнува гасеницата, која се претвора во џиновска пеперутка а светот е нападнат. Алиса се наоѓа себеси како седи на маса со Лудиот хатер и пие чај. Хатер праќа чајник да ја убие и Алиса го боде со ворпал мечот, а глас во позадина ја прашува "што направи?"

Четвртото видео, кое покажува гејмплеј од играта е излезено во 4 март 2011.[13] Видеото покажува дека играта се одвива во викторијански Лондон, нови костуми и оружја за Алиса. После видеото мачката вика "сега е време да го искоритиш твојот нож". Играчот може да слушне како Алиса го зема ножот во раце.

GameSpot објави слика на интервју со процудентот од EA.[14] Во видеото, бројни информации се објавени за играта. Вејд ја објасни приказната откако Алиса ја напушта Рутлеџ лудницата, таа е сирак и сега живее во сиропиталиште, и директорот на тоа сиропиталиште и помага да избега од лудилото. Гејмплеј покажува дека Алиса може да користи повеќе оружја, кои можат да се подобрат преку собирање заби, Алиса исто така собира спомени кои и помагаат да се присети на минатото.

На 20 мај 2011 излезе реклама за играта наречена Алиса лудилото се враќа интерактивна приказна.

На 3 јуни 2011, последниот трејлер за играта излезе. Од него може да видиме некои главни непријатели, мачката како и дава совети на Алиса и повеќе.

Прием[уреди | уреди извор]

Прием
Агрегатни оценки
АгрегаторОценка
GameRankings(PC) 74%[15]
(X360) 73%[16]
(PS3) 71%[17]
Metacritic(PC) 75/100[18]
(X360) 70/100[19]
(PS3) 70/100[20]
Прегледни оценки
Објава одОценка
Eurogamer5/10[21]
Famitsu29/40[22]
GameSpot7.0/10[23]
GameTrailers7.2/10[24]
IGN6.5/10[25]
X-Play2/5[26]

Преглед за играта од GameRankings и Metacritic и дадоа на Микрософ Виндоус верзијата 74% засновано на 15 прегледи и 75/100 засновано на 29 прегледи,[15][27] Xbox 360 верзијата 73% засновано на 49 прегледи и 70/100 засновано на 67 прегледи,[16][19] и PlayStation 3 верзијата 71% засновано 35 прегледи и 70/100 засновано на 52 прегледи.[17][20]

GamesRadar ја вклучи во нивната список на 100те најдобри игри на генерацијата. Едиторот Џејсон Фанели ијави дека вреди да се игра но играчите треба да ги занемарат проблемите за вистински да уживаат во неа.[28]

Во 2013, Американската Мекги изјави дека посакува да имал повеќе време да ја поправи играта и да ја уреди како треба.[29]

продолжение[уреди | уреди извор]

Американ Мекги изјави дека он секогаш ја замислувал Алиса како во три дела. Во Мај 2011, Мекги изјави дека приказна за трета игра веќе е смислена, но ќе биде објавена само ако публиката ја бара.[30]

Во Јуни 2012, McGee ја објасни неговата замисла за трета игра, наречена Алиса во другата земја, каде Алиса ќе може д влегува во умот на сите карактери кои ги сретнува, и отвора можност за да се влегува во умот на карактерите и да може да се менува површината и замислата. Замислете ММО игра каде не се менуваат локациите, туку луѓето, но изјави дека е слаба веројатноста играта да се објави набрзо поради незаинтересираноста на Electronic Arts.[31]

Во M14 март 2013, Мекги објави на неговиот фејсбук профил дека ќе има шанса да преговара со ЕА дури трае Game Developers Conference. Тој не кажа дали ова ќе ја следи приказната за Алиса во другата земја.[32] На 15 јули 2013, Мекги објави дека кампањата за играта е започната од Кикстартер за да се соберат средства, сега официјално наречена Алиса во другата земја. серија од анимирани кратки филмови. За да помогне да се промовира оваа кампања Мекги објави на неговиот Јутуб и Вимео канал на кој го објаснува концептот на Алиса во другата земја, и како собраните средства ќе помогнат да се оствари оваа идеја.[33][34] Видеото може да се види и на официјалната Кикстартер страна.

Алиса: другата земја успешно ја постигна целта на 4 Август и е во изработка.[35] На 21 Август, Мекги потврди дека кампањата ја достигна целта и гласовите на Сузи Бран (Алиса) и Роџер Џексон's (the Cheshire Cat's voice actor) се добиени со $50,000.[36][37] За да ги наградат сите оние кои донираа за Алиса ќе им се доделат маички, постери и слично.[38] Originally, Alice: Otherlands was set to be released sometime in December 2014, but has been pushed back to sometime in 2015.[39]

Според Мекги, Алиса сега, има 20 години,[5] ќе влезе во умот на познати личност како Рихард Вагнер[40][41] и Џулс Верне,[42] и ќе го открие хоророт во умот на луѓето. покрај Вернер и Верне, Мекги потврди дека алиса ќе влезе во умот и на следните личности Томас Едисон, Винсент Ван Гох, Хилда Хевлет, Оскар Вајлд, Камил Сејнт, и BБрам Стокер кога ќе се соберат потребните средства.[43] Алиса ќе го открие хоророт во умот на луѓето и секоја епизода ќе биде со посебна анимација, и посебна музика компонирана од Крис Врена и Валтер Стикер И армијата на скршени играчки.[44][45]

Во неколку видеја Мекги изјави дека посакува Алиса другата земја да ја направи и во игра, но кажа дека ќе зависи од успехот на анимираната серија.[46][47][48] .[49]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „Alice Madness Returns Makes a Very Important Date for June“.
 2. 2,0 2,1 „Alice: Madness Returns op 16 juni in Europa“. Архивирано од изворникот на 2011-04-19. Посетено на 2015-06-06.
 3. 3,0 3,1 „Our First Official Look at Alice: Madness Returns“. Kotaku.com. 2010-07-20. Архивирано од изворникот 2010-07-23. Посетено на 2010-08-10.
 4. „Interview with American“. Gamefanmag.com. 2011-06-14. Архивирано од изворникот на 2013-03-14. Посетено на 2012-03-29.
 5. 5,0 5,1 5,2 McGee, American. „Alice: Madness Returns Live Event“. Electronic Arts. Посетено на July 20, 2012.
 6. Martijn Müller. „Remake American McGee's Alice in de maak“ (холандски). NG-Gamer. Архивирано од изворникот на 2014-11-04. Посетено на 2007-11-01.
 7. Crecente, Brian (2009-02-19). „EA Announces New American McGee's Alice Title“. Kotaku.com. Посетено на 2010-08-10.
 8. „The Return of American McGee's Alice Set For PC, Consoles“. Kotaku.com. 2009-02-19. Посетено на 2010-08-10.
 9. „American McGee Has a Blank Canvas for Alice Sequel“. Kotaku.com. 2009-02-20. Посетено на 2010-08-10.
 10. „American McGee's Blog " Return of Alice (Video Madness)“. Americanmcgee.com. Архивирано од изворникот 2010-08-17. Посетено на 2010-08-10.
 11. Plunkett, Luke (2010-09-15). „Yup, Alice Is Definitely Crazy In Alice: Madness Returns“. Kotaku.com. Архивирано од изворникот 2010-09-18. Посетено на 2010-09-15.
 12. Todd Kenreck. „Madness through a looking glass - Ingame on msnbc.com“. Ingame.msnbc.msn.com. Архивирано од изворникот на 2012-01-18. Посетено на 2012-03-29.
 13. „Beautiful Insanity Trailer - Alice: Madness Returns Video - Xbox 360 - IGN“. Uk.ign.com. Посетено на 2012-03-29.
 14. „Alice Madness Returns (HD) Gameplay/ Interview“. YouTube. 2011-04-09. Посетено на 2012-03-29.
 15. 15,0 15,1 „Alice: Madness Returns for PC“. GameRankings. 14 јуни 2011. Архивирано од изворникот на 2012-01-06. Посетено на 29 март 2012.
 16. 16,0 16,1 „Alice: Madness Returns for Xbox 360“. GameRankings. 14 јуни 2011. Архивирано од изворникот на 2012-02-14. Посетено на 29 март 2012.
 17. 17,0 17,1 „Alice: Madness Returns for PlayStation 3“. GameRankings. 14 јуни 2011. Архивирано од изворникот на 2012-01-23. Посетено на 29 март 2012.
 18. „Alice: Madness Returns for PC Reviews“. Metacritic. 14 јуни 2011. Посетено на 29 март 2012.
 19. 19,0 19,1 „Alice: Madness Returns for Xbox 360 Reviews“. Metacritic. 14 јуни 2011. Посетено на 29 март 2012.
 20. 20,0 20,1 „Alice: Madness Returns for PlayStation 3 Reviews“. Metacritic. 14 јуни 2011. Посетено на 29 март 2012.
 21. Смит, Квинтин (14 јуни 2011). „Alice: Madness Returns Review“. Eurogamer.net. Посетено на 29 март 2012.
 22. Гифорд, Кевин (13 јули 2011). „Japan Review Check: Rhythm Heaven, No More Heroes“. 1up.com. Архивирано од изворникот на 2012-10-19. Посетено на 29 март 2012.
 23. 14 јуни 2011 (14 јуни 2011). „Alice: Madness Returns Review“. GameSpot.com. Посетено на 29 март 2012.[мртва врска]
 24. „Alice: Madness Returns Video Game | Reviews, Trailers & Interviews“. GameTrailers.com. Посетено на 29 март 2012.
 25. „Alice: Madness Returns Review - Xbox 360 Review at IGN“. Xbox360.ign.com. 14 јуни 2011. Посетено на 29 март 2012.
 26. Сеслер, Адам (14 јуни 2011). „Alice: Madness Returns Review for Xbox 360“. G4tv. Архивирано од изворникот на 2012-10-17. Посетено на 29 март 2012.
 27. „Alice: Madness Returns for PC Reviews“. Metacritic. Посетено на January 6, 2014.
 28. Fanelli, Jason (2013-12-20). „The 100 most overlooked games of the generation“. GamesRadar. Посетено на 2013-12-20.
 29. Hollingsworth, Katy. „Exclusive Interview with American McGee and His Alice: Otherlands Project“. GameSkinny. Посетено на 24 April 2015.
 30. Willoughby, Shane (May 11, 2011). „TGL Interview: American McGee Talks Alice: Madness Returns“. TheGamingLiberty.com. Архивирано од изворникот на 2012-07-11. Посетено на July 20, 2012.
 31. Gera, Emily (June 5, 2012). „How American McGee left 'Alice' for a world of free-to-play, toy stores and life without EA“. TheVerge.com. Посетено на July 20, 2012.
 32. „Timeline Photos“. Посетено на 2013-05-23.
 33. Alice: Otherlands - Kickstarter Video на YouTube
 34. Alice: Otherlands (Kickstarter video) on Vimeo
 35. „Wooo! We did it!“.
 36. „They're Back...“.
 37. „Stretch Goooooal!“.
 38. „The Art of The Art Book“.
 39. „Quick Update“.
 40. „A Night at the Opera“.
 41. „Eyeballs, Tentacles, and Monsters“.
 42. „Leviathan - The First Otherlands Script!“.
 43. „A Living Eulogy for Otherlands“.
 44. „Alice: Otherlands“.
 45. „Noble Pursuits“.
 46. „Interview: American McGee's Alice: Otherlands“.
 47. „Exclusive Interview with American McGee and His Alice: Otherlands Project“.
 48. „Kana's Korner – Interview with American McGee“.
 49. McGee, American. „A note from American McGee regarding Chains of Darkness“. Facebook. Посетено на 24 April 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]