Agrocybe praecox

Од Википедија — слободната енциклопедија


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Agrocybe|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Agrocybe praecox
Agrocybe praecox 20120415wa.JPG
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Agrocybe
Вид: Agrocybe praecox
Биномен назив
Agrocybe praecox
(Pers.) Fayod
Agrocybe praecox
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Agaricales
Семејство: Strophariaceae
Род: Agrocybe
Вид:
A. praecox
Биномен назив
Agrocybe praecox

 

Agrocybe praecox
</img>
</img> жабри на химениум
</img> капа е конвексна
</img> химениум е дополнет
</img> стип има прстен
</img>
отпечатокот на спори е кафеав
</img> екологијата е сапротрофна
</img> јадливост: непознато

Agrocybe praecox е вид на јастиви печурки со кафеави спори кои се појавуваат рано во годината во шуми, градини и полиња. Според модерната таксономска анализа, тој е само еден од кластерот на блиски слични видови кои често се нарекуваат комплекс Agrocybe praecox. Го има во Европа, Северна Африка и Северна Америка.

Опис[уреди | уреди извор]

Agrocybe praecox припаѓа на група на видови кои тешко се разликуваат постојано. Следниот опис комбинира неколку референци.

 • Шапка: до 8 см, конвексен, мазен, беж кога е сув и жолтеникаво кафеав кога е проткаен со влага. Околу раб често се видливи остатоци од превез.
 • Жабри: првично белузлави, подоцна темно кафеави.
 • Стебло: бледо, 4 до 7 см (повремено до околу 10 см), прилично дебел (до околу 1 см) со кревок прстен. Често со мицелијални жици во основата.
 • Мирис и вкус: брашно. Вкусот може да биде горчлив.
 • Спори : 8–10 x 5–7 Мм, елипсоид, темно кафеава (масовно).
 • Живеалиште: Среќно во трева или на дрвени остатоци во шуми, градини или други контексти. Како и другите агроциби, тој е сапрофит.
 • Сезона: Често се забележува во пролет, но може да се појави и во лето и есен.

Таксономија и сродни видови[уреди | уреди извор]

Печурката првпат била опишана од Персон во 1800 година како Agaricus praecox. Во 1889 година ,Фајод го осмислил новиот род Agrocybe и го направил A. praecox како вид.

Латинскиот епитет praecox ('рано')[1] е поврзан со зборот „предвремен“ и се однесува на фактот дека овој вид често се појавува рано во годината.

Студија од 1990 година на Тимоти Флин и ОК Милер открива дека A. praecox е еден од четирите видови кои не се разликуваат со помош на површни карактеристики, но кои можат да се одвојат преку нивното живеалиште и локација. Ако овој предлог биде прифатен, кластерот се состои од A. molesta и три други видови кои сè уште немаат соодветни имиња, но кои се наведени како „Видови Flynn & Miller I–III“. Трите привремени видови одговараат на постарите имиња A. acericola, A. elatella, A. praecox и A. sphaleromorpha заедно; и нивните синоними. Според традиционалниот систем, може да се користат различни детални морфолошки карактеристики за да се избере меѓу видовите, но таквата варијација меѓу поединците е тешко да се постигне конзистентна идентификација на овој начин.

Следната табела ги сумира имињата на видовите кои се тесно поврзани со A. praecox. Имајте предвид дека Index Fungorum се користи како референца насекаде.

Вид, автор и датум Опис и референци Однос со A. praecox
Agrocybe acericola (Пек) пејач (1950) Пронајден на дрвенести остатоци во дрвени шуми, капа жолто-кафеава, често со вени или збрчкана во центарот. Може да биде исто како Flynn & Miller Species III. Не се разликува од A. praecox во Funga Nordica.
Agrocybe dura (Болтон) пејач (1936) Ова е синоним за A. molesta (името A. dura го претпочита Funga Nordica). Видете A. molesta .
Agrocybe elatella (П. Карст. ) Вестерх. (1989) (= A. paludosa ) Расте меѓу мов во мочуришта и огради. Помал со потенок стап, хигрофанозно, стебло не луковично.
Agrocybe gibberosa (отец) Фајод (1889) Синоним на A. praecox . Исто.
Agrocybe molesta (Lasch) Singer (1978) (= A. dura ) Ова е секако посебен вид кој расте во трева, но според Flynn & Miller тој е дел од комплексот A. praecox и единствениот вид кој ја добива својата исхрана од трева (наместо од дрво чипс). Тој е поголем и помесест од A. praecox, на површината на капачето се појавуваат површни пукнатини а спорите се нешто поголеми.
Agrocybe paludosa (JE Lange) Kühner & Romagn. (1953) Ова е синоним за A. elatella . Видете A. elatella .
Agrocybe sphaleromorpha (Бул. ) Фајод (1889) Не се разликува од A. praecox во Funga Nordica Помал, со луковичен стап, пронајден на пасишта.
Flynn & Miller Species I (1990) Привремено име за првиот предложен нов вид. Расте во градините на прекривка од дрвени чипови.
Flynn & Miller Species II (1990) Привремено име за вториот предложен нов вид. Расте на дрвен отпад во иглолисни шуми или трепетлика во западна Северна Америка.
Flynn & Miller Species III (1990) Привремено име за третиот предложен нов вид. Расте на дрвен отпад во широколисни шуми (особено со јавор) во источна Северна Америка. Може да биде исто како A. acericola .

Општо[уреди | уреди извор]

Има широка дистрибуција во Северна Америка, Европа, Азија[2] и Северна Африка. Исто така е пријавено од Монголија, Сибир, Шри Ланка, Јужна Кореја, Јапонија, Нов Зеланд, Аргентина и Колумбија.

Видот не е вкусен, но понекогаш се смета за јадлив.[1][3] Можеби е горчливо, а еден француски извор вели дека поради оваа карактеристика и нејзината мека конзистентност, најдобро е да се остави настрана. На друг сајт пишува дека се јаде, но треба добро да се свари. Роџер Филипс го наведува како нејадлив.[4]

Друг сличен вид е A. smithii.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

 1. 1,0 1,1 1,2 Trudell, Steve; Ammirati, Joe (2009). Mushrooms of the Pacific Northwest. Timber Press Field Guides. Portland, OR: Timber Press. стр. 178–179. ISBN 978-0-88192-935-5. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. Asef M.R. (2020). Field guide of Mushrooms of Iran. Tehran: Iran-Shanasi Press. стр. 360. ISBN 9786008351429.
 3. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 272. ISBN 978-0-7627-3109-1.
 4. Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 226. ISBN 978-1-55407-651-2.