Agaricus bitorquis

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Agaricus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Agaricus bitorquis
Agaricus.bitorquis.nathan.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Agaricus
Вид: Agaricus bitorquis
Биномен назив
Agaricus bitorquis
(Quél.) Sacc. (1887)
Agaricus bitorquis
editНаучна класификација
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Agaricales
Семејство: Agaricaceae
Род: Agaricus
Вид:
A. bitorquis
Биномен назив
Agaricus bitorquis

(Quél.) Sacc. (1887)

Agaricus bitorquis е јадлива бела печурка од родот Agaricus, слична на обичната печурка со копчиња која се продава комерцијално. Името го заменува Agaricus rodmani. Попозната е и како torq, бенд агарик, пролетен агарик или тротоарска печурка, бидејќи е снимено како турка нагоре поплочени плочи.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Специфичниот епитет bitorquis е латински „со две јаки“ и се однесува на двата прстени кои произлегуваат од откачувањето на превезот и од горниот и од долниот дел на стапот. Видот првпат бил дефиниран од францускиот миколог Лусиен Келе во 1884 година, во форма на Psalliota bitorquis (користејќи друго име на родот наместо модерниот Agaricus).[1]

Опис[уреди | уреди извор]

A. bitorquis што ја покажува структурата на прстенот

Капачето е суво, мазно и бело (но дамки со жолтеникава возраст) и има димензии од 4 до 15 години см во пречник, конвексен до рамно, често со нечистотија на капачето. Жабрите се слободни, многу тесни и блиски. Тие се светло розова боја кога се млади, стануваат темно црвеникаво-кафеави како што спорите созреваат.[2] Отпечатокот на спори е чоколадно кафеав.

Стипот е 3–11 см долга, 1–4 см дебела, цилиндрична до клавирана (во форма на клубенот), витко, бела, мазна, со мембранозен превез и густа бела мицелијална обвивка во близина на основата. Карактеристично има и дебел горен прстен кој е обликуван како инка и потенок долен прстен налик на здолниште, што го дава името на видот bitorquis.[3]

Месото е цврсто и цврсто, со благ мирис. Често се меша со Agaricus bernardii со мирис на саламура.[4]

Исто така, донекаде наликува на Agaricus campestris, но тој вид има само еден кревок прстен.[5]

Печурката Agaricus bitorquis излегува низ асфалт бетон во лето.

Базидиоспорите се елипсовидни по форма, мазни и со димензии од 5–7 x 4–5,5 Мм. Базидиите се 20-25 x 6,5-8,5 Мм, обично со четири спори, но често со присутни базидии со две спори. Цистидиите се присутни и многубројни.

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Agaricus bitorquis може да се најде како расте сам или во мали групи во градините (забележано дека расте на здружен начин) и на патиштата, обично на тротоарот, често каде што се нанесува сол за борба против мразот во зима.[2] Туркајќи низ асфалтот и плочите, тој е подземен и често созрева под земја. Повремено е низ Северна Америка,[6] Европа, Азија[7] и Австралија. 

Јадливост[уреди | уреди извор]

Agaricus bitorquis е изборен јадлив вид,[8] со типичен „печурки“ вкус. Примероците собрани во дивината може да бидат грозливи поради честото подземно живеалиште. Како и кај сите примероци земени од дивината, треба да се внимава да се земе предвид соодветноста на местото на собирање, бидејќи овој вид може да биоакумулира токсични тешки метали, особено олово, од загадените области.[9] Нутриционистичката анализа покажала дека овој вид содржи 18 аминокиселини, вклучувајќи ги и сите есенцијални.[10]

Одгледување[уреди | уреди извор]

Првпат комерцијално се одгледува во 1968 година,[11] А.bitorquis има неколку карактеристики на раст кои го поттикнаа интересот на одгледувачите на печурки кои бараат алтернатива на стандардната печурка со копчиња, А.биспорус. На пример, А.bitorquis е поотпорен на различни вирусни болести,[12][13][14] може да расте на повисоки температури[15] и концентрации на CO2,[16] и има подобра отпорност на модринки.[17] Понатаму, неодамна беа развиени соеви отпорни на високи температури кои може да им помогнат на култиваторите да ги надминат проблемите поврзани со ладење на производствените простории за време на топлите летни месеци.[18][19]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Список на видови <i id="mwhg">Agaricus</i>

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „the Agaricus bitorquis page“. Species Fungorum. Royal Botanic Gardens Kew. Посетено на 2022-01-04.
 2. 2,0 2,1 „Sidewalk Mushroom: Identify via Pictures, Habitat, Season & Spore Print | Agaricus bitorquis“. Sidewalk Mushroom, Agaricus bitorquis, Ediblewildfood.com. Посетено на 21 June 2018. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „auto“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. Knudsen, Thomas; Vesterholt, J., уред. (2018). Funga Nordica Agaricoid, boletoid, clavarioid, cyphelloid and gasteroid genera. Copenhagen: Nordsvamp. стр. 603. ISBN 978-87-983961-3-0.
 4. Davis, R. Michael; Sommer, Robert; Menge, John A. (2012). Field Guide to Mushrooms of Western North America. Berkeley: University of California Press. стр. 222–223. ISBN 978-0-520-95360-4. OCLC 797915861.
 5. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 279. ISBN 978-0-7627-3109-1.
 6. David Arora (1986). Mushrooms Demystified. Ten Speed Press. стр. 321. ISBN 978-0-89815-169-5.
 7. Asef M.R. (2020). Field guide of Mushrooms of Iran. Tehran: Iran-Shanasi Press. стр. 360. ISBN 9786008351429.
 8. Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 220. ISBN 978-1-55407-651-2.
 9. Cocchia, L., Vescovia, L., Petrinid, L.E, Petrini, O. (2006). Heavy metals in edible mushrooms in Italy. Food Chem. 98(2):277-84.
 10. Zakhary, J.W., Abo-Bakr, T., El-Mahdy, A.R., El-Tabey, S.A.M. (1983). Chemical composition of wild mushrooms collected from Alexandria Egypt. Food Chem. 11(1):31-42.
 11. Fritsche, G. (1975). Welche Möglichkeiten eröffnet der viersporige Champignon "Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc."" dem Züchter? [What potentialities does 4-spored mushroom Agaricus bitorquis (Quel) Sacc. offer to breeders?] Theoretical and Applied Genetics 47(3):125–31.
 12. Dieleman-van Zaayen A. (1972). Spread, prevention and control of mushroom virus disease. Mushroom Sci. 8:131-54.
 13. Vedder, P.J.C. (1975). Practical experiences with Agaricus bitorquis. The Mushroom J. 32:262-9.
 14. Van-Zaayen, A. (1976). Immunity of strains, of Agaricus bitorquis to mushroom virus disease. The Mushroom J. 47:360–3.
 15. Hasselbach O.E., Mutsers, P. (1971). Agaricus bitorquis (Quel.) Sacc. ein wärmeliebendes familienmitglied der Champignons. Champignon. 130:20–6.
 16. Steane, G.R. (1980). The case for growing Agaricus bitorquis. The Mushroom J. 96:435-8.
 17. Vedder, P.J.C. (1978). "Cultivation". In the Biology and Cultivation of Edible Mushrooms, pp. 377–92. Eds: Chang, S.T, Hayes, W.A. Academic Press: New York, San Francisco.
 18. Guler, P., Ergene, A., Tan, S. Production of high temperature-resistant strains of Agaricus bitorquis. Afr. J. Biotechnol. 5(8):615-9.
 19. Sharma, S.S., Doshi, A. (2001). High temperature tolerant button mushroom (Agaricus bitorquis) and its strains suitable under Rajasthan conditions. J Mycol Plant Pathol. 31(2):256–7.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]