Ad hominem

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ad hominem (ад хоминем, од лат.: „кон/против човекот“ или „кон/против личноста“[1]), кратко за argumentum ad hominem (аргумент кон човекот) е грешка во логиката, реториката и критичното мислење во која аргументот е одбиен врз основа на некои ирелевантни факти во врска со лицето кое го презентира аргументот.[2] Вообичаено се класифицира како неформална логичка грешка[3][4][5] и попрецизно - како ирелевантност,[6] која го завртува вниманието на противникот и публиката од темата на спорот, и ги насочува кон личните квалитети на противникот.

Некои автори разликуваат различни подвидови на логички заблуди: ad personam ("кон личноста") - лични напади, се состојат во критика или навреда на противникот; ad hominem circumstantiae - објаснување на гледната точка на противникот со заобиколување на околностите и други.

Ad feminam се користи во обид да се порази аргумент на жена со свои лични размислувања и чувства за жените, особено предрасуди против нив.[7][8] Еден пример би бил одговорот "Дали е тоа време од месецот?". Терминот најчесто се користи во оваа смисла во феминистичката филозофија, за да се напоменат системски тенденции да се дискредитираат мислењата на жените.

Латинскиот зборот homo има родово неутрално значење на "човечко суштество", "лице". Спротивно на тоа, ad feminam е родово специфичен и се користи за да се опишат напади врз жените како жени или затоа што се жени.[9]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Ad hominem“. The Free Merriam-Webster Dictionary. Merriam-Webster, Incorporated. Посетено на 19 February 2013.
  2. Dr. Michael C. Labossiere (2010). „42 Fallacies: Ad Hominem“ (PDF). стр. 2. Посетено на 17 октомври 2013.
  3. Walton, Douglas (2008). Informal Logic: A Pragmatic Approach. Cambridge University Press. стр. 190.
  4. Bowell, Tracy; Kemp, Gary (2010). Critical Thinking: A Concise Guide. Abingdon, Oxon: Routledge. стр. 210–213. ISBN 0-415-47183-4.
  5. Copi, Irving M. (1986). Informal Logic. Macmillan. стр. 112–113. ISBN 0-02-324940-4.
  6. „AdHominem“. Drury.edu. Архивирано од изворникот на 2009-12-11. Посетено на 8 ноември 2009.
  7. „Ad feminam“. The Free Merriam-Webster Dictionary. Merriam-Webster, Incorporated. Посетено на 19 February 2013.
  8. dictionary.com Архивирано на 7 септември 2014 г. see "Usage Note"
  9. „Ad feminam“. The American Heritage Dictionary of the English Language (Четврто. изд.). 2000.