Acidobacteria

Од Википедија — слободната енциклопедија
Acidobacteria
Acidobacterium
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Acidobacteria
Thrash and Coates 2012[1]
Класи

Acidobacteria
Blastocatellia
Holophagae

Acidobacteria е колено на бактерии. Неговите членови се доста разновидни во поглед на физиологијата, широко се распространети во природата (особено во почвите), но не се доволно застапени во културите.[2][3][4]

Опис[уреди | уреди извор]

Членовите на ова колено се физиолошки разновидни, и може да се најдат во различни природни средини, вклучувајќи ги почвите, изворите на топла вода, морињата, пештерите, итн.[5] Многу Acidobacteria се ацидофилни бактерии, вклучувајќи го и првиот опишан вид, Acidobacterium capsulatum.[6]

Други познати видови се Holophaga foetida,[7] Geothrix fermentans,[8] Acanthopleuribacter pedis[9] и Bryobacter aggregatus.[10] Бидејќи неодамна се откриени и сѐ уште не се култивирани, екологијата и метаболизмот на овие бактерии останува неразјаснет. Сепак, овие бактерии можеби играат значајна улога во екосистемите бидејќи посебно се застапени во почвите.[11]

Некласифицираната подгрупа 2 ацидобактерии исто така се идентификувани како контаминенти во комплементите на реагенси за екстракција на ДНК, што може да доведе до погрешни толкувања за нивната присутност во микробиотата или во метагеномските податоци.[12]

Историја[уреди | уреди извор]

Првиот вид на ова колено, Acidobacterium capsulatum, бил откриен во 1991 година.[13] Сепак, Acidobacteria не бил признаен како нов таксон сѐ до 1997 година, и не бил признат како посебно колено на бактерии сѐ до 2012 година.[14]

Филогенија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија е врз основа на Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[15][16], а филогенијата е заснована на 16S рРНК секвенционирање на LTP 123 од Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[17]


Holophagae
Acanthopleuribacteraceae

Acanthopleuribacter pedis Fukunaga et al. 2008


Holophagaceae

Geothrix fermentans Coates et al. 1999Holophaga foetida Liesack et al. 1995

"Solibacteres"

Bryobacter aggregatus Kulichevskaya et al. 2010Paludibaculum fermentans Kulichevskaya et al. 2014Acidobacteriaceae


Acidobacterium capsulatum Kishimoto et al. 1991
Telmatobacter bradus Pankratov and Dedysh 2012


Acidicapsa

A. borealis Kulichevskaya et al. 2012 (type sp.)A. ligni Kulichevskaya et al. 2012
Bryocella elongata Dedysh et al. 2012


Edaphobacter

E. aggregans Koch et al. 2008 emend. Dedysh et al. 2012E. modestus Koch et al. 2008 (type sp.)


"Granulicella" mallensis Männistö et al. 2012Terriglobus

T. aquaticus Baik et al. 2013
T. roseus Eichorst et al. 2007 (type sp.)
T. saanensis Männistö et al. 2011T. tenax Whang et al. 2014

Granulicella


G. cerasi Yamada et al. 2014G. paludicola Pankratov and Dedysh 2010 (type sp.)

G. pectinivorans Pankratov and Dedysh 2010
G. sapmiensis Männistö et al. 2012
G. aggregans Pankratov and Dedysh 2010
G. tundricola Männistö et al. 2012
G. arctica Männistö et al. 2012G. rosea Pankratov and Dedysh 2010


Забелешки:[уреди | уреди извор]

♠ Видови кои се регистрирани во Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI), но не се во Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN).

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Validation List no. 143“. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 62: 1–4. 2012.
 2. Barns SM; Cain EC; Sommerville L; Kuske CR (2007). „Acidobacteria phylum sequences in uranium-contaminated subsurface sediments greatly expand the known diversity within the phylum“. Appl. Environ. Microbiol. 73 (9): 3113–6. doi:10.1128/AEM.02012-06. PMC 1892891. PMID 17337544.
 3. Quaiser A; Ochsenreiter T; Lanz C; и др. (2003). „Acidobacteria form a coherent but highly diverse group within the bacterial domain: evidence from environmental genomics“. Mol. Microbiol. 50 (2): 563–75. doi:10.1046/j.1365-2958.2003.03707.x. PMID 14617179.
 4. Rappe, M. S.; Giovannoni, S. J. (2003). „The Uncultured Microbial Majority“. Annual Review of Microbiology. 57: 369–394. doi:10.1146/annurev.micro.57.030502.090759. PMID 14527284.
 5. Thrash JC, Coates JD (2015). „Acidobacteria phyl. nov.“. Во Whitman WB (уред.). Bergey's Manual of Systematics of Archaea and Bacteria. John Wiley & Sons. doi:10.1002/9781118960608.pbm00001.
 6. Kuske CR; Barns SM; Busch JD (1 September 1997). „Diverse uncultivated bacterial groups from soils of the arid southwestern United States that are present in many geographic regions“. Appl. Environ. Microbiol. 63 (9): 3614–21. PMC 168668. PMID 9293013.
 7. Liesack, Werner; Bak, Friedhelm; Kreft, Jan-Ulrich; Stackebrandt, E. (30 June 1994). „Holophaga foetida gen. nov., sp. nov., a new, homoacetogenic bacterium degrading methoxylated aromatic compounds“. Archives of Microbiology. 162 (1–2): 85–90. doi:10.1007/BF00264378. PMID 8085918.
 8. Coates, J. D.; Ellis, D. J.; Gaw, C. V.; Lovley, D. R. (1 October 1999). „Geothrix fermentans gen. nov., sp. nov., a novel Fe(III)-reducing bacterium from a hydrocarbon-contaminated aquifer“. International Journal of Systematic Bacteriology. 49 (4): 1615–1622. doi:10.1099/00207713-49-4-1615. PMID 10555343.
 9. Fukunaga, Y; Kurahashi, M; Yanagi, K; Yokota, A; Harayama, S (November 2008). „Acanthopleuribacter pedis gen. nov., sp. nov., a marine bacterium isolated from a chiton, and description of Acanthopleuribacteraceae fam. nov., Acanthopleuribacterales ord. nov., Holophagaceae fam. nov., Holophagales ord. nov. and Holophagae classis nov. in the phylum 'Acidobacteria'“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 58 (Pt 11): 2597–2601. doi:10.1099/ijs.0.65589-0. PMID 18984699.
 10. Kulichevskaya, IS; Suzina, NE; Liesack, W; Dedysh, SN (February 2010). „Bryobacter aggregatus gen. nov., sp. nov., a peat-inhabiting, aerobic chemo-organotroph from subdivision 3 of the Acidobacteria“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 60 (Pt 2): 301–6. doi:10.1099/ijs.0.013250-0. PMID 19651730.
 11. Eichorst SA; Breznak JA; Schmidt TM (2007). „Isolation and characterization of soil bacteria that define Terriglobus gen. nov., in the phylum Acidobacteria“. Appl. Environ. Microbiol. 73 (8): 2708–17. doi:10.1128/AEM.02140-06. PMC 1855589. PMID 17293520.
 12. Salter, Susannah J.; Cox, Michael J.; Turek, Elena M.; Calus, Szymon T.; Cookson, William O.; Moffatt, Miriam F.; Turner, Paul; Parkhill, Julian; Loman, Nicholas J. (2014-01-01). „Reagent and laboratory contamination can critically impact sequence-based microbiome analyses“. BMC Biology. 12: 87. doi:10.1186/s12915-014-0087-z. ISSN 1741-7007. PMC 4228153. PMID 25387460.
 13. Kishimoto, Noriaki; Kosako, Yoshimasa; Tano, Tatsuo (31 December 1990). „Acidobacterium capsulatum gen. nov., sp. nov.: An acidophilic chemoorganotrophic bacterium containing menaquinone from acidic mineral environment“. Current Microbiology. 22 (1): 1–7. doi:10.1007/BF02106205.
 14. Euzeby JP. „Taxa above the rank of class - Acidobacteria“. Посетено на 26 November 2017.
 15. See the List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature. Data extracted from J.P. Euzéby. „Acidobacteria“. Архивирано од изворникот на 2013-01-27. Посетено на 2016-09-09.
 16. See the NCBI webpage on Chlorobi Data extracted from Sayers; и др. „NCBI Taxonomy Browser“. National Center for Biotechnology Information. Посетено на 2016-09-09.
 17. See the All-Species Living Tree Project [1]. Data extracted from the „16S rRNA-based LTP release 123 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-06-07. Посетено на 2016-09-09.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]