Ace of Base

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ace of Base
Биографски податоци
ПотеклоГетеборг, Шведска
ЖанровиДенс-поп, Евроденс, Европоп
Период на активност1990 – 2012
Мреж. местоaceofbase.com
Членови
Јонас Бергрен
Улф Екберг
Клара Хагман
Јулија Вилијамсон
Поранешни членови
Лин Бергрен
Џени Бергрен

Ace of Base е шведски поп бенд од Гетеборг. Во него биле вклучени Улф Екберг и тројца браќа и сестри: Џени, Јонас и Лин Бергрен. Нивните четири студиски албуми беа објавени во 1993-2002 година, во вкупна продажба од 30 милиони примероци. Ace of Base е трет најуспешен шведски бенд на сите времиња, по АББА и Roxette.

Happy Nation, исто така наречен The Sign, е еден од најуспешните деби албуми на сите времиња, со девет платина статуси во САД.[1] Тоа беше нејзиниот прв деби-албум, со три синглови на првото место на главната топ-список на Билборд Топ 40 - #1 ја држеше позицијата - „All That She Wants“, „The Sign“ и „Don't Turn Around“.[2]

Во 2007 година, вокалистот Лин го напушти бендот, триото се претвори во трио, но на 30.11.2009 година, конечно го напушти Џени, која беше заинтересирана за соло кариера[3]. Јулија Вилијамсон и Клара Хагман го снимија албумот на групата во 2010 година „The Golden Ratio“. Вториот ја напушти групата во 2012 година [4]. Во 2015 година, компилацискиот диск Hidden Gems беше објавен, во кој има неиздадени патеки и Б-страни снимени пред 2005 година.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • Happy Nation / The Sign (1993)
  • The Bridge (1995)
  • Flowers / Cruel Summer (1998)
  • Da Capo (2002)
  • The Golden Ratio (2010)

Синглови[уреди | уреди извор]

  • Wheel of Fortune (1992)
  • All that She Wants (1993)
  • Happy Nation (1993)
  • Waiting for Magic (1993)
  • The Sign (1994)
  • Don't Turn Around (1994)
  • Living in Danger (1994)
  • Lucky Love (1995)
  • Beautiful Life (1995)
  • Never Gonna Say I'm Sorry (1996)
  • My dèja vu (1996)
  • Life is a Flower (1998)
  • Cruel Summer (1998)
  • Travel to Romantis (1998)
  • Beautiful Morning (2002)
  • Unspeakable (2002)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Top 100 Albums“. Recording Industry Association of America. Архивирано од изворникот на October 18, 2015. Посетено на October 18, 2010. Text "RIAA]] " ignored (help)
  2. Trust, Gary (July 13, 2009). „Lady GaGa Makes Mainstream Top 40 History“. Billboard.com. Посетено на October 18, 2010. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
  3. Berggren, Jenny (November 30, 2009). „@Jenny Berggren“. Twitter. Посетено на October 18, 2010.
  4. Park, Lesley (30 July 2015). „Throwback Thursday: 25 Years of Ace of Base“. LA Music Blog. Архивирано од изворникот на 2015-10-03. Посетено на 2 October 2015.