ATC код R07

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
R Респираторен систем
R01 Назални препарати
R02 Препарати за грло
R03 Лекови за опструктивни болести на дишните патишта
R05 Препарати за кашлица и настинка
R06 Антихистаминици за системска употреба
R07 Други продукти за респираторниот систем

ATC-кодот R07 — „Други продукти за респираторниот систем“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата R07 е дел од анатомската група R Респираторен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QR07...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

R07A Други продукти за респираторниот систем[уреди | уреди извор]

R07AA Белодробни сурфактанти[уреди | уреди извор]

R07AA01 Колфосцерил палмитат
R07AA02 Природни фосфолипиди
R07AA30 Комбинации

R07AB Респираторни стимуланси[уреди | уреди извор]

R07AB01 Доксапрам
R07AB02 Никетамид
R07AB03 Пентетразол
R07AB04 Етамиван
R07AB05 Бемегрид
R07AB06 Преткамид
R07AB07 Алмитрин
R07AB08 Димефлин
R07AB09 Мепиксанокс
R07AB52 Никетамид, комбинации
R07AB53 Пентетразол, комбинации
QR07AB99 Респираторни стимуланси, комбинации

R07AX Други продукти за респираторниот систем[уреди | уреди извор]

R07AX01 Азот оксид
R07AX02 Ивакафтор

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.