9 ноември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1494  Семејството Медичи завладеало со Фиренца.
1799  Во Франција се случува државниот „Преврат на 18 бример“ предводен од Наполеон Бонапарт.
1918  Во Берлин, по побуната на воената морнарица и работничкиот штрајк, царот Вилхелм II абдицирал. Тоа бил крајот на Германското Царство и почеток на Вајмарската Република. Власта ја презел водачот на социјалдемократите Фридрих Еберт.
1921  Ајнштајн ја добил Нобеловата награда за физика за неговата работа на фотоелектричниот ефект.
1938  Кристална ноќ во Германија: нацистите убиле 92 Евреи, a 25-30.000 биле одведени во концентрациони логори. Започнала физичката ликвидација на Евреите.
1944  НОВ: Ослободен е Велес.
1971  Народна Република Кина е примена во членството на Обединетите Нации.
1985  Советскиот шаховски велемајстор Гари Каспаров во 23 година од животот стана најмлад светски првак во историјата на шахот, по победата над Анатолиј Карпов.
1989  Демократска Република Германија (Источна) ја отвори својата граница кон Сојузна Република Германија „падна“ Берлинскиот ѕид.
1993  На конференцијата на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), во Рим, се изврши гласањето за нов генерален директор, а приемот на Република Македонија во ФАО предизвика големо интересирање.
1993  Војската на босанските хрвати, по неколкудневно бомбардирање, го урнала Стариот мост во Мостар, изграден во 1566 г.