9 март (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1661  Жил Мазарен — истакнат француски политичар од италијанско потекло.
1782  Сава Петровиќ Његош — црногорски владика и митрополит.
1851  Ханс Кристијан Ерстед — дански физичар.
1992  Менахем Бегин — израелски политичар.
1994  Хенри Чарлс Буковскипоет и писател од САД.
2018  Атанас Кираџиев — македонски атлетичар.