956 Елиза

Од Википедија — слободната енциклопедија

956 Елиза (привремена ознака: A921 PE или 1921 JW) — Флорински астероид од внатрешните области на астероидниот појас, со пречник од 10,5 километри. Астероидот бил откриен на 8 август 1921 година од германскиот астроном Карл Вилхелм Рајнмут во опсерваторијата Хајделберг. Астероидот од типот V има период на ротација од 16,5 часа. Името го добил по Елиза Рејнмут, мајка на откривачот.

Орбита и класификација[уреди | уреди извор]

При примена на методот на синтетичко хиерархиско кластерирање (HCM) од Несворни, Елиза е член на семејството Флора (402), џиновско семејство астероиди и најголемата фамилија на камени астероиди во главниот појас. Сепак, според друга HCM-анализа на Милани и Кнежевиќ (AstDys), тој е астероид во позадина бидејќи оваа анализа не го препознава семејството на астероидите Флора.

Орбита на астероидот Елиза и неговата положба во Сончевиот Систем

Елиза кружи околу Сонцето во внатрешниот астероиден појас на растојание од 1,8–2,8 ае еднаш на секои 3 години и 6 месеци (1.273 дена; голема полуоска од 2,3 AU). Неговата орбита има ексцентричност од 0,20 и наклон од 6° во однос на еклиптиката. Лакот за набљудување на телото започнал во опсерваторијата Хајделберг на 9 август 1921 година, ноќта по нејзиното официјално откривање.

Именување[уреди | уреди извор]

Оваа мала планета го добила името по Елиза Рајнмут, мајка на откривачот Карл Рајнмут. Името било споменато во Имињата на малите планети од Пол Хергет во 1955 година ( H 92 ).

Физички одлики[уреди | уреди извор]

И во таксономијата слична на Толен и на SMASS на спектроскопското истражување на малите објекти на Сончевиот Систем (S3OS2), Елисз е астероид од V-тип. Овие астероиди се нарекуваат и „Вестоиди“, за кои се смета дека потекнуваат од ударен настан на 4 Веста.

Вртежен период[уреди | уреди извор]

Во јули 2008 година, вртежната светлинска крива на Елиза била добиена од фотометриските набљудувања на Матије Коњат во опсерваторијата Ница во Франција. Анализата на 16,492 ± 0,006 светлина дала добро дефиниран период 16,492 ± 0,006 часа со варијација на осветленоста од 0,36 ± 0,02 магнитуда (U=3). Во текот на истиот опозицијата, Владимир Бенишек во Белградската опсерваторија и Луси Лим со Спицер определиле рок за овој астероид од 16,5075 ± 0,0007 16,494 ± 0,001 и 16,494 ± 0,001 часа со амплитуда од 0,37 ± 0,02 и 0,35 ± 0,02 степени, односно ( U=3/3– ).

Пречник и албедо[уреди | уреди извор]

Според истражувањето спроведено од мисијата <i>NEOWISE</i> на истражувачот на НАСА и вселенскиот телескоп Спицер, Елиза има 10,474 ± 0,208 и 10,6 ± 0,5 километри во прчник и нејзината површина има албедо од 2 0,147 ± 0,022 0,142 ± 0,022, соодветно. Колаборативната Светлинска крива на астероидна врска претпоставува стандардно албедо за астероид од ова семејство од 0,24 и пресметува пречник од 10,31 километри врз основа на апсолутна величина од 12,1. Тимот на WISE објавил и два помали средни пречници од 8,02 ± 1,09 и 8,40 ± 0,67 со повисоки албедо од 0,41 ± 0,21 и 0,362 ± 0,071 .

Надворешни врски[уреди | уреди извор]