8 октомври (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1652  Џон Грејвсанглиски математичар.
1754  Хенри Филдинг — англиски писател.
1897  Алексеј Саврасовруски уметник.
1967  Ернесто Че Гевара — јужноамерикански комунистички револуционер.
1970  Жан Жионо — француски писател.
1992  Вили Брант — западногермански политичар, претседател на Социјалдемократската партија на Германија.
2004  Жак Дерида — француски филозоф.