7 ноември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
680  Започнал Шестиот вселенски собор во Цариград. Главна одлука на соборот, кој траел до 16 септември 681. година, била дека Исус има двојна природа — човечка и божја, и со тоа биле побиени и прогласени за ерес тврдењата на монотелитите дека има само божја природа.
1665  Започнал да излегува најстариот опстанат весник, „Лондон газет“.
1917  (23 октомври по стариот календар) Во Петроград избувна социјалистичката револуција во Русија, подоцна наречена Октомвриска револуција.
1944  НОВ: Ослободен е Охрид
1995  Во хотелот „Мармора“ во Истанбул беше потпишан договор за формирање мешовит македонско-турски деловен совет. Советот е формиран со цел да ги разрешува сите пречки во трговската соработка меѓу Република Македонија и Република Турција.
2004  Во Република Македонија се одржа неуспешен референдум за отфрлање на предложената територијална организација на државата.