6 ноември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1032  Јован XIX — римски папа.
1406  Инокентиј VII — римски папа.
1632  Густав II Адолф — шведски крал.
1836  Шарл X — француски крал.
1836  Карел Хинек Маха — чешки поет.
1893  Петар Илич Чајковски — руски композитор и еден од најголемите симфоничари на XIX век.
1915  Христо Чернопеев — бугарски офицер, учесник во македонското револуционерно движење.
1933  Андреј Љапчев — премиер на Бугарија.
1989  Владимир Хоровиц — американски пијанист.
1996  Драган Кресоја — српски и југословенски режисер.
2021  Маринко Роквиќ — српски фолк-пејач.