6 ноември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
355  Констанциј II го прогласил Јулијан Отпадникот за цар на Рим.
1315  Данте Алигиери е осуден на смрт.
1512  Фернандо Магелан пристигнал на Молучките Острови.
1860  Абрахам Линколн станал претседател на САД.
1942  Во селото Битуше, Гостиварско, проработи првата партизанска печатница во Македонија „Гоце Делчев“.
1943  Втора светска војна: Советската армија го ослободил градот Киев.
1944  Ослободени се градовите: Радовиш, Дојран и Валандово.
1984  Роналд Реган повторно е избран за претседател на САД.
1996  Хрватска била примена во Советот на Европа.