6 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1793  Франција ѝ објави војна на Шпанија.
1926  Воспоставен е првиот телефонски разговор преку Атлантикот, помеѓу Лондон и Њујорк.
1962  Во САД е лансирано првото автоматско меѓупланетарно летало „ОСО 1“ (орбитална сончева опсерваторија).
1989  Кина објави вонредна состојба во Тибет по тридневните антикинески немири во јужната планинска провинција.
1993  Силите лојални на ирачкиот претседател Садам Хусеин, според западни извори, во Басра и други градови во јужниот дел на Ирак убија најмалку 400-на учесници на бунтот против централната власт