61 Данаја

Од Википедија — слободната енциклопедија
61 Данаја
Откривање 
ОткривачХ. Голдшмит
Откриено воПариз
Откриено9 септември 1860 година
Ознаки
Изговор/ˈdæn./
Наречена по
Данаја (грчка митологија)
1953 RL1 · А917 СМ
главен појас · Предлошка:Мал
Орбитални особености 
Епоха 4 септември 2017 година (ЈД 2458000,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување151.67 yr (55,398 days)
Афел3.4798 ае
Перихел2.4840 AУ
2.9819 AУ
Занесеност0.1670
5.15 година (1.881 ден)
157.11°
0° 11м 29.04с / ден
Наклон18.212°
333.72°
12.695°
Физички особености
Димензии82,04 ± 4,3
Маса(2,89 ± 2,78)⋅1018
Средна густина
9,81 ± 9,49 г/см
11,45 час
0,181 ± 0,034
Толен = S

61 Данаја /ˈdæn./ (ознака за мала планета: 61 Данаја) е камен (S-тип) астероид во надворешниот астероиден појас на позадинска популација, со пречник од приближно 84 километри. Ја открил францускиот астроном Херман Голдшмит на 9 септември 1860 година, од неговиот балкон во Париз, Франција[1].

Голдшмит бил болен кога го прашале да го именува астероидот и побарал од неговиот колега ловец на астероиди Роберт Лутер да го именува наместо тоа. Лутер избрал да го именува по Данаја, мајката на Персеј во грчката митологија.

Данаја бил првиот астероид кој имал дијакритички знак во неговото официјално име.

Астероидот кружи околу Сонцето со период од 5,15 години и ротира околу својата оска еднаш на секои 11,45 часа.

Во 1985 година, студијата на податоци од светлинска крива сугерираше дека Данаја можеби има месечина. Ако е така, главното тело би било елипсоид со димензии 85×80×75 km (52x49x46 mi), а Месечината би орбитирала 101 kiloметарs (63 ми) подалеку, со димензии 55×30× 30 км (34x18x18 mi).

Густината на двете би била 1,1 g/cm³.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]