5 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1953  Во Македонија е организирана првата акција за доброволно дарување на крв.
1992  Домот на младите „25 Мај“ во Скопје го промени името во Младински културен центар.
1993  Авион од типот „Фокер 100“ на авиокомпанијата „Палер Македонија“, веднаш по полетувањето од аеродромот во Петровец кај Скопје, се урна. 83 лица го загубија животот.