5 април (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жорж Дантон во 1792 г.
Жорж Дантон во 1792 г.
Ален Гинсберг во 1978 г.
Ален Гинсберг во 1978 г.
1794  Жорж Дантон — француски револуционер, противник на монархијата во Француската буржоаска револуција.
1900  Жозеф Бертран — француски математичар.
1958  Исидора Секулиќ — српска писателка.
1987  Калипсо Налча — прва жена професионална артистка во Македонија.
1994  Курт Кобејн — американски музичар, член на групата „Нирвана“ .
1997  Ален Гинсберг — американски поет, лауреат на Струшките вечери на поезијата.
2002  Лејн Стејли — американски пејач и текстописец.
2005  Сол Белоу — американски писател, добитник на Нобеловата награда за литература во 1976 година.
2007  Марк Џон — американски рок-гитарист, член на групите Кис (Kiss) и Вајт тајгер (White Tiger).
2008  Чарлтон Хестон — американски глумец.
2022  Дејан Мијач — српски режисер.
2023  Душко Гојковиќ — српски џез-музичар и композитор.