50000 Кваоар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кваоар Quaoar symbol (bold).svg
Quaoar-weywot hst.jpg
Кваоар и неговата месечина Вејвот снимени од вселенскиот телескоп „Хабл“ во 2006 година
Откривање[1]
ОткривачЧед Трухиљо
Мајкл Браун
Откриено воПаломарска опсерваторија
Откриено4 јуни 2002
Ознаки
Изговор/ˈkwɑːwɑːr/, /ˈkwɑː.ɑːr/
Наречена по
Кваоар[2]
(deity of the Tongva people)
2002 LM60
ЗНО[3] · Кубевано[4][5]
Далечна[1]
Орбитални особености[3]
Епоха 31 мај 2020 (ЈД 2459000.5)
Параметар на неодреденост 3
Лак на набљудување65.27 (23,839 денови)
Афел45.488 AU (6,805)
Перихел41.900 AU (6,268 Tm)
43.694 AU (6,537 Tm)
Занесеност0.04106
288.83 ЈГ (105,495 d)
301.104°
0° 0м 12.285с / ден
Наклон7.9895°
188.927°
≈ 11 февруари 2075[6]
±17 денови
147.480°
Познати сателити1 (Вејвот)[7]
Физички особености
Димензии1.138+48
34
 × 1.036+44
31
 km
[б 1]
Среден полупречник
555 ± 2,5 (волуменски еквивалент)[8]
560,5 ± 0,6 km (chord)[9]
Сплеснатост0,0897 ± 0,006[8]
3,83⋅106 km2[10]
Зафатнина7,02⋅108 km3[11]
Маса(1,40 ± 0,21)⋅1021 kg[8][12]
Средна густина
1,99 ± 0,46 g/cm3[8]
2,18+0,43
0,36
[13]
Екваториска површ. гравит.
≈ &100000000000000290000002,9 m/s2
≈ 1.81 m/s
8,8394 ± 0,0002 h (светлосна крива со еден врв)[14]
0,109 ± 0,007[8]
Температура≈ 44 K[15]
IR (moderately red)
B–V=0,94 ± 0,01[16][17]
V−R=0,64 ± 0,01[16]
V−I=1,28 ± 0,02[17][18]
19.1 (опозиција)[19]
2,737 ± 0,008[19]
2.4 (претпоставка)[1][3]
40,4 ± 1,8 milliarcseconds[20]

Кваоар (50000 Quaoar), привремена ознака 2002 LM60џуџеста планета во Кајперовиот појас, област на ледени планетици надвор од Нептун. Нерезонантниот објект (кубевано), се состои од приближно 1,121 километри во пречник, околу половина од пречникот на Плутон. Објектот бил откриен од американските астрономи Чед Трухиљо и Мајкл Браун во Паломарската опсерваторија на 4 јуни 2002 година[1]. Пронајдени се знаци на воден мраз на површината на Кваоар, што укажува на тоа дека криовулканизмот можеби се јавува на Кваоар. На неговата површина е присутна мала количина метан, која може да ја задржат само најголемите објекти на Кајперовиот појас. Во февруари 2007 година, Вејвот, синхрона месечина во орбитата околу Кваоар, била откриена од Браун[7]. Вејвот има 170 км пречник. И двата објекти биле именувани по митолошки фигури од домородните луѓе Тонгва во Јужна Калифорнија. Кваоар е божеството-креатор на Тонгва, а Вејвот е неговиот син[2].

Историја[уреди | уреди извор]

Откритие[уреди | уреди извор]

Кваоар е откриен со помош на телескопот Самуел Ошин во опсерваторијата Паломар
Анимација на три слики за откривање направени во период од 4,5 часа, прикажувајќи го бавното движење (означено со стрелката)

Кваоар бил откриен на 4 јуни 2002 година од американските астрономи Чед Трухиљо и Мајкл Браун во Паломарската опсерваторијата во планинскиот венец Паломар во округот Сан Диего, Калифорнија. Откритието било дел од истражувањето спроведено од Калтек, кое е дизајнирано да ги бара најсветлите објекти на Кајперовиот појас со помош на 1,22-метарскиот телескоп „Самуел Ошин“ на Паломарската опсерваторијата. Кваоар првпат бил идентификуван на сликите од Трухило на 5 јуни 2002 година, кога забележал слаб објект со магнитуда од 18,6 светлини кои полека се движат меѓу ѕвездите на соѕвездието Змијоносец. Кваоар изгледал релативно светло за далечен објект, што укажува на тоа дека може да има големина споредлива со пречникот на џуџестата планета Плутон.

За да ја утврдат орбитата на Кваоар, Браун и Трухиљо иницирале пребарување за архивски слики од претходно откривање. Тие добиле неколку снимки од пред-закривањето направени од истражувањето за следење на астероиди блиску до Земјата од различни опсерватории во 1996 и 2000-2002 година. Биле пронајдени и две архивски фотографски плочи од страна на астрономот Чарлс Ковал во мај 1983 година, кој во тоа време бил во потрага на планета, за кое претпоставувал дека станува зброр за Планета Х. Од овие снимки, Браун и Трухило можеле да ја пресметаат орбитата и растојанието на Кваоар. Подоцна биле идентификувани дополнителни снимки на Кваоар, со најраните познати пронајдени од Едвард Роудс на фотографска плоча снимена на 25 мај 1954 година од Паломарската опсерваторијата[3].

Пред да го објави откривањето на Кваоар, Браун планирал да спроведе дополнителни набљудувања со помош на вселенскиот телескоп Хабл за да ја измери неговата големина. Тој, исто така, планирал да го објави откритието што е можно поскоро и сметал дека е неопходно да се чуваат информациите за откритието како доверливи за време на последователните набљудувања. Наместо да го поднесе својот предлог Хабл под рецензија, Браун го поднел својот предлог директно до еден од операторите на Хабл, кој веднаш му одвоил време на Браун. При поставувањето на алгоритмот за набљудување за Хабл, Браун исто така планирал да користи еден од телескопите во опсерваторијата Кек во Мауна Кеја, Хаваи, како дел од студијата за криовулканизмот на месечините на Уран. Ова му обезбедило дополнително време за последователни набљудувања и ја искористил целата набљудувачка сесија во јули за да го анализира спектарот на Кваоари да го карактеризира неговиот површински состав.

Откривањето на Кваоар било формално објавено од Центарот за мали планети во електронски кружен циркулар за мала планета на 7 октомври 2002 година. Објектот бил откриен во првата половина на јуни, како што е наведено од претходната буква и бројките во неговата привремена ознака. Истиот ден, Трухило и Браун ги пријавиле своите научни резултати од набљудувањата на Кваоар на 34-тиот годишен состанок на Одделот за планетарни науки на Американското астрономско друштво во Бирмингем, Алабама. Тие објавиле дека Кваоар е најголемиот предмет на Кајперовиот појас пронајден досега, надминувајќи ги претходните рекордери 20000 Варуна и 2002 AW197. Откритието на Кваоар е наведено како Браун придонел за рекласификација на Плутон како џуџеста планета. Оттогаш, Браун придонел за откривање на поголеми заднептунски објекти, вклучувајќи ги Хаумеја, Ерида, Макемаке и Гонгонг.

Именување[уреди | уреди извор]

По откривањето, Кваоар првично го добил привремениот прекар „Објект X“ како навод за планетата X, поради нејзината потенцијално голема големина и непозната природа. Во тоа време, големината на Кваоар била неизвесна, а нејзината висока осветленост го навела тимот за откривање да шпекулира дека можеби станува збор за можна десетта планета. По мерењето на големината на Кваоар со вселенскиот телескоп Хабл во јули, тимот започнал да разгледува имиња за објектот, особено оние од митологиите на Новиот свет. Следејќи ја конвенцијата за именување на помалите планети на Меѓународниот астрономски сојуз (МАС), нерезонантните објекти од Кајперовиот појас треба да бидат именувани по божествата на создавањето. Тимот решил да избере имиња од домородните американски митологии локални во регионот на планината Паломар, локацијата каде што го откриле Кваоар. Преку пребарување на Интернет, тимот на крајот се одлучил за името Кваоар, богот на творецот на народот Тонгва домороден во областа околу Лос Анџелес. Тонгва биле првите жители на басенот на Лос Анџелес, каде што се наоѓа институтот на Мајкл Браун, Калифорнискиот технолошки институт.

Орбита и класификација[уреди | уреди извор]

Еклиптички приказ на орбитата на Кваоар (сина) во споредба со Плутон (црвена) и Нептун (бела). Приближните датуми на перихел (q) и афел (Q) се означени за нивните соодветни орбити.
Поларен поглед на орбитата на Кваоар (жолта) заедно со разни други големи објекти на Кајперовиот појас

Кваоар орбитира околу Сонцето на просечно растојание од 43,7 AU, потребни се 288,8 години за да се заврши една целосна орбита околу Сонцето. Со орбитална ексцентричност од 0,04, Кваоар следи речиси кружна орбита, само малку варира во растојание од 42 AU на перихел до 45 AU во афел. На такви растојанија, на светлината од Сонцето и се потребни повеќе од 5 часа за да стигне до Кваоар. Кваоар последен пат поминал афел кон крајот на 1932 година и моментално се приближува кон Сонцето со брзина од 0,035 AU годишно, или околу 170 метри на секунда. Кваоар ќе достигне перихел во околу февруари 2075 година.

Бидејќи Кваоар има речиси кружна орбита, тој не се приближува блиску до Нептун така што неговата орбита може значително да се наруши под гравитационото влијание на Нептун. Минималното растојание на пресекот на орбитата на Кваоар од Нептун е само 12,3 AU - не се приближува до Нептун на ова растојание во текот на неговата орбита, бидејќи не е во орбитална резонанца со средно движење со Нептун. Симулациите на длабок еклиптички преглед покажуваат дека растојанијата на перихелот и афелот на орбитата на Кваоар не се менуваат значително во текот на следните 10 милиони години; Орбитата на Кваоар се смета дека е стабилна на долг рок[4].

Кваоар е генерално класифициран како заднептунски објект или далечна помала планета од Центарот на Малата планета бидејќи орбитира во надворешниот Сончев Систем надвор од Нептун. Бидејќи Кваоар не е во резонанца со средно движење со Нептун, тој е класифициран и како класичен објект на Кајперовиот појас (кубевано) од Центарот за мала планета и Deep Ecliptic Survey[5]. Орбитата на Кваоар е умерено наклонета кон еклиптичката рамнина за 8 степени, релативно висока во споредба со наклоните на објектите на Кајперовиот појас во динамички студената популација. Бидејќи орбиталната наклонетост на Кваоар е поголема од 4 степени, тој е дел од динамички жешката популација на објекти со класичен Кајперовиот појас со висок наклон. Се смета дека високите склоности на жешките објекти од класичниот Кајперовиот појас, како што е Кваоар, се резултат на гравитациското расејување од Нептун за време на неговата надворешна миграција во раниот Сончев Систем.

Физички карактеристики[уреди | уреди извор]

Впечаток на уметникот за умерено црвената површина на Кваоар заедно со неговата месечина Вејвут

Кваоар е албедо или рефлексивноста може да биде толку ниско, како 0,1, слично на албедото на Варуна од 0,127. Ова може да укаже дека свеж мраз исчезнал од површината на Кваоар. Површината е умерено црвена, што значи дека Кваоар е релативно повеќе рефлектирачки во црвениот и блиску инфрацрвениот спектар отколку во синиот. Објектите на Кајперовиот појас Варуна и Иксион се исто така умерено црвени во спектралната класа. Поголемите предмети од Кајперовиот појас честопати се многу посветли бидејќи се покриени со повеќе свеж мраз и имаат повисоко албедо, а со тоа и даваат неутрална боја. Моделот на внатрешно загревање од 2006 година преку радиоактивно распаѓање сугерирал дека, за разлика од 90482 Орк, Кваоар можеби нема да биде способен да одржи внатрешен океан со течна вода на границата на обвивката-јадрото.

Присуството на метан и други испарливи материи на површината на Кваоар сугерира дека тој може да поддржува слаба атмосфера произведена од сублимација на испарливи материи[15]. Со измерена средна температура од ~ 44 К (-229,2 °C), горната граница на атмосферскиот притисок на Кваоар се очекува да биде во опсег од неколку микробари. Поради малата големина и маса на Кваоар, исклучена е можноста Кваоар да има атмосфера на азот и јаглерод моноксид, бидејќи гасовите би избегале од Кваоар. Можноста за атмосфера на метан, при што горната граница е помала од 1 микробар, се разгледувала до 2013 година, кога Кваоар окултирала ѕвезда со магнитуда од 15,8 и не открила знаци на значителна атмосфера, поставувајќи го горната граница на најмалку 20 нанобари, под претпоставка дека средната температура на Кваоар е 42 К (-231,2 °C) и дека неговата атмосфера се состои главно од метан[8]. Горната граница на атмосферскиот притисок бил затегнат на 10 нанобари по уште една ѕвездена окултација во 2019 година[9].

Маса и густина[уреди | уреди извор]

Бидејќи Кваоар е бинарен објект, масата на системот може да се пресмета од орбитата на секундарниот. Проценетата густина на Кваоар од околу 2,2 g/cm3 и проценета големина од 1,121 км (697 ми) сугерира дека се работи за џуџеста планета. Американскиот астроном Мајкл Браун проценува дека карпестите тела околу 900 км (560 ми) во пречник се релаксираат во хидростатска рамнотежа и дека ледените тела се релаксираат во хидростатска рамнотежа некаде помеѓу 200 км и 400 км. Со проценета маса поголема од 1,6 kg, Кваоар ги има масата и пречникот „обично“ потребни за да биде во хидростатска рамнотежа според нацрт-дефиницијата на IAU од 2006 година за планета (5 ×1020 kg, 800 km), и Браун наведува дека Кваоар „мора да бидеџуџеста планета. Анализата на светлосна крива-амплитуда покажува само мали отстапувања, што сугерира дека Кваоар е навистина сфероид со мали албедо дамки и оттука џуџеста планета.

Планетарниот научник Ерик Асфауг сугерирал дека Кваоар можеби се судрил со многу поголемо тело, симнувајќи ја обвивката со помала густина од Кваоар и оставајќи го зад себе погустото јадро. Тој замислил дека Кваоар првично бил покриен со обвивка од мраз што го направила 300 км до 500 км поголем од неговата сегашна големина и дека се судрил со друг објект од Кајперовиот појас приближно двапати поголем од него - објект приближно со пречник од Плутон, па дури и се приближува до големината на Марс. Овој модел е направен со претпоставка дека Кваоар всушност има густина од 4,2 g/cm 3, но поновите проценки му дале густина повеќе слична на Плутон од само 2 g/cm 3, без дополнителна потреба од теоријата на судир.

Големина[уреди | уреди извор]

Проценки на големината за Quaoar
година Пречник (км) Метод Реф
2004 1.260 ± 190 сликање [20]
2007 844+207
190
термички [21]
2010 890 ± 70 термички/слики [22]
2013 1.074 ± 138 термички [13]
2013 1.110 ± 5 окултација [8]
2019 1.121 ± 1,2 окултација [9]
Фотографија на Хабл се користи за мерење на големината на Кваоар
Кваоар во споредба со Земјата и Месечината

Се смета дека Кваоар е обвиткан сфероид околу 1,121 км (697 mi) во пречник, со малку срамнета со земја по форма. Проценките доаѓаат од набљудувањата на ѕвездените окултации од Кваоар, во кои поминува пред ѕвезда, во 2013 и 2019 година. Со оглед на тоа Кваоар има околу сплеснатост на 0,0897 ± 0,006 и има еекваторијален пречник од 1.138+48
−34
, се верува дека Кваоар е во хидростатска рамнотежа, опишан како сфероид. Кваоар е приближно голем и масивен како (ако нешто помал) од месечината на Плутон, Харон. Кваоар е приближно половина од големината на Плутон.

Кваоар бил првиот заднептунски објект кој бил измерен директно од сликите на вселенскиот телескоп Хабл, користејќи метод за споредување на сликите со функцијата за ширење на точката Хабл (PSF)[20]. Во 2004 година, Кваоар се проценува дека има пречник од 1,260 км (780 ми) со неизвесност од 190 км, користејќи ги мерењата на Хабл. Со оглед на неговата оддалеченост, Кваоар е на границата на резолуцијата на Хабл од 40 милијарсекунди и неговата слика е следствено „извалкана“ на неколку соседни пиксели. Со внимателно споредување на оваа слика со сликите на ѕвездите во заднина и користење на софистициран модел на оптика на Хабл (PSF), Браун и Трухило успеале да ја пронајдат најдобро одговарачката големина на дискот што ќе даде слична заматена слика. Овој метод исто така бил применет од истите автори за мерење на големината на џуџестата планета Ерида.

Во времето на неговото откритие во 2002 година, Кваоар бил најголемиот објект пронајден во Сончевиот Систем од откривањето на Плутон. Големината на Кваоар потоа била ревидирана надолу, а подоцна била заменета во големина како поголемите објекти (Ерида, Хаумеја, Макемаке, Гонггонг). Непоправените проценки на Хабл од 2004 година само маргинално се согласуваат со инфрацрвените мерења од 2007 година на вселенскиот телескоп „Спицер“ кои сугерираат повисоко албедо (0,19) и следствено помал пречник (844,4+206,7
−189,6
 km
). Усвојувањето на профилот за затемнување на работ на урановиот сателит сугерира дека проценката на големината на Хабл од 2004 година за Кваоар била приближно 40 проценти преголема и дека посоодветната проценка би била околу 900 км. Во 2010 година, Кваоар се проценува на околу 890 km во пречник, користејќи пондериран просек на „Спицер“ и коригирани проценки на „Хабл“. Во набљудувањето на сенката на објектот, крие неименувана ѕвезда со 16-та светлинска величина од 4 мај 2011 година, според кое се проценува дека Кваоар е 1,170 км (730 ми) во пречник[13]. Мерењата од вселенската опсерваторија Хершел во 2013 година сугерираат дека Кваоар има пречник од 1,070 км (660 ми). Истата година, Кваоар окултира ѕвезда со магнитуда од 15,8, давајќи должина на акорд 1.100 ± 5 km, во согласност со проценката на Хершел. Друга окултација од Кваоар во јуни 2019 година, исто така, дала слична должина на акорд од 1.121 ± 1,2 km.

Криовулканизам[уреди | уреди извор]

Во 2004 година, на Кваоар биле пронајдени знаци на кристален мраз, што покажува дека температурата се искачила на најмалку 110 К (-163 °C) некаде во последните десет милиони години. Веднаш започнале шпекулациите за тоа што би можело да предизвика Кваоар да се загрее од неговата природна температура од 55 К (-218,2 °C). Некои теоретизирале дека низа од миниметеори можеби ја подигнале температурата, но најдискутираната теорија шпекулира дека можеби постои криовулканизам, поттикнат од распаѓањето на радиоактивните елементи во јадрото на Кваоар. Оттогаш (2006), кристален воден мраз бил пронајден и на Хаумеја, но присутен во поголеми количини и се смета дека е одговорен за многу високото албедо на тој објект (0,7). Попрецизните набљудувања на блискиот инфрацрвен спектар на Кваоар во 2007 година покажале присуство на мали количини (5%) цврст метан и етан. Со оглед на неговата точка на 112 К (-161 °C), метанот е испарлив мраз на просечни површински температури на Кваоар, за разлика од водениот мраз или етанот. И моделите и набљудувањата сугерираат дека само неколку поголеми тела (Плутон, Ерида и Макемаке) можат да ги задржат испарливите мразови, додека доминантната популација на мали заднептунски објекти ги изгубила. Кваоар, со само мали количини на метан, се чини дека е во посредна категорија.

Ротација[уреди | уреди извор]

Периодот на ротација на Кваоар е неизвесен, и дадени се два можни периоди на ротација на Кваоар (8,64 часа или 17,68 часа)[12]. Добиени од ротационите светлосни криви на Кваоар забележани од март до јуни 2003 година, неговиот период на ротација е измерен на 17,6788 часа[14].

Сателит[уреди | уреди извор]

Кваоар има една позната месечина, Вејвут (целосна ознака (50000) Quaoar I Weywot), откриена во 2006 година. Се смета дека е некаде околу 170 км во пречник.

Истражување[уреди | уреди извор]

Quaoar од New Horizons гледан на растојание од 14 AU

Пресметано е дека мисијата на прелет до Кваоар може да трае 13,57 години со помош на гравитациона помош на Јупитер, врз основа на датумите на лансирање на 25 декември 2016 година, 22 ноември 2027 година, 22 декември 2028 година, 22 јануари 2030 година или 20 декември 2040 година. Кваоар би бил оддалечен 41 до 43 AU од Сонцето кога вселенското летало ќе пристигне. Во јули 2016 година, извидувачкиот сликар со долг дострел (LORRI) на вселенското летало Нови хоризонти направило низа од четири снимки на далечина од околу 14 AU. Понт Брант во лабораторијата за применета физика Џон Хопкинс и неговите колеги проучувале меѓуѕвездена сонда која потенцијално би летала покрај Кваоар во 2030-тите пред да продолжи кон меѓуѕвездениот медиум, а кинеската Национална вселенска администрација ја смета за потенцијална цел сондата Интерстелар Експрес.дизајнирана да ја истражува хелиосферата.[23]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Поларна димензија пресметана со множење на измерениот екваторијален пречник 1.138+48
  34
   km
  со зафатеност 0,0897 добиена од окултирањето во 2013 г

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „50000 Quaoar (2002 LM60)“. Minor Planet Center. International Astronomical Union. Посетено на 30 November 2017.
 2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2006). „(50000) Quaoar“. Dictionary of Minor Planet Names – (50000) Quaoar, Addendum to Fifth Edition: 2003–2005. Springer Berlin Heidelberg. стр. 1197. doi:10.1007/978-3-540-29925-7. ISBN 978-3-540-00238-3.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „JPL Small-Body Database Browser: 50000 Quaoar (2002 LM60)“ (2019-08-31 last obs.). Jet Propulsion Laboratory. 24 September 2019. Посетено на 20 February 2020.
 4. 4,0 4,1 Buie, M. W. „Orbit Fit and Astrometric record for 50000“. Southwest Research Institute. Посетено на 27 February 2018.
 5. 5,0 5,1 Marsden, Brian G. (17 July 2008). „MPEC 2008-O05 : Distant Minor Planets (2008 Aug. 2.0 TT)“. Minor Planet Electronic Circular. Minor Planet Center. Посетено на 27 February 2018.
 6. JPL Horizons Observer Location: @sun (Perihelion occurs when deldot changes from negative to positive. Uncertainty in time of perihelion is 3-sigma.)
 7. 7,0 7,1 Предлошка:Cite periodical
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 Braga-Ribas, F.; Sicardy, B.; Ortiz, J. L.; Lellouch, E.; Tancredi, G.; Lecacheux, J.; и др. (August 2013). „The Size, Shape, Albedo, Density, and Atmospheric Limit of Transneptunian Object (50000) Quaoar from Multi-chord Stellar Occultations“. The Astrophysical Journal. 773 (1): 13. Bibcode:2013ApJ...773...26B. doi:10.1088/0004-637X/773/1/26. hdl:11336/1641.
 9. 9,0 9,1 9,2 Arimatsu, Ko; Ohsawa, Ryou; Hashimoto, George L.; Urakawa, Seitaro; Takahashi, Jun; Tozuka, Miyako; и др. (December 2019). „New constraint on the atmosphere of (50000) Quaoar from a stellar occultation“. The Astronomical Journal. 158 (6): 7. arXiv:1910.09988. Bibcode:2019AJ....158..236A. doi:10.3847/1538-3881/ab5058. S2CID 204823847.
 10. „Ellipsoid surface area: 3.82769×10^6 km²“. WolframAlpha. Посетено на 8 January 2020.
 11. „Ellipsoid volume: 7.02494×10^8 km³“. WolframAlpha. Посетено на 8 January 2020.
 12. 12,0 12,1 Fraser, Wesley C.; Batygin, Konstantin; Brown, Michael E.; Bouchez, Antonin (January 2013). „The mass, orbit, and tidal evolution of the Quaoar-Weywot system“. Icarus. 222 (1): 357–363. arXiv:1211.1016. Bibcode:2013Icar..222..357F. CiteSeerX 10.1.1.441.8949. doi:10.1016/j.icarus.2012.11.004. S2CID 17196395.
 13. 13,0 13,1 13,2 Fornasier, S.; Lellouch, E.; Müller, T.; Santos-Sanz, P.; Panuzzo, P.; Kiss, C.; и др. (July 2013). „TNOs are Cool: A survey of the trans-Neptunian region. VIII. Combined Herschel PACS and SPIRE observations of nine bright targets at 70-500 µm“. Astronomy & Astrophysics. 555 (A15): 22. arXiv:1305.0449v2. Bibcode:2013A&A...555A..15F. doi:10.1051/0004-6361/201321329. S2CID 119261700.
 14. 14,0 14,1 Ortiz, J. L.; Gutiérrez, P. J.; Casanova, V.; Teixeira, V. R. (October 2003). „Rotational brightness variations in Trans-Neptunian Object 50000 Quaoar“ (PDF). Astronomy & Astrophysics. 409 (2): L13–L16. Bibcode:2003A&A...409L..13O. doi:10.1051/0004-6361:20031253.
 15. 15,0 15,1 Fraser, Wesley C.; Trujillo, Chad; Stephens, Andrew W.; Gimeno, German; Brown, Michael E.; Gwyn, Stephen; Kavelaars, J. J. (September 2013). „Limits on Quaoar's Atmosphere“. The Astrophysical Journal Letters. 774 (2): 4. arXiv:1308.2230. Bibcode:2013ApJ...774L..18F. doi:10.1088/2041-8205/774/2/L18. S2CID 9122379.
 16. 16,0 16,1 Tegler, Stephen C. (1 February 2007). „Kuiper Belt Object Magnitudes and Surface Colors“. Northern Arizona University. Архивирано од изворникот на 1 September 2006. Посетено на 27 February 2018.
 17. 17,0 17,1 Belskaya, Irina N.; Barucci, Maria A.; Fulchignoni, Marcello; Lazzarin, M. (April 2015). „Updated taxonomy of trans-neptunian objects and centaurs: Influence of albedo“. Icarus. 250: 482–491. Bibcode:2015Icar..250..482B. doi:10.1016/j.icarus.2014.12.004.
 18. „LCDB Data for (50000) Quaoar“. Asteroid Lightcurve Database. Посетено на 30 November 2017.
 19. 19,0 19,1 Grundy, Will (5 November 2019). „Quaoar and Weywot (50000 2002 LM60)“. Lowell Observatory. Посетено на 2 December 2019.
 20. 20,0 20,1 20,2 Brown, Michael E.; Trujillo, Chadwick A. (April 2004). „Direct Measurement of the Size of the Large Kuiper Belt Object (50000) Quaoar“ (PDF). The Astronomical Journal. 127 (4): 2413–2417. Bibcode:2004AJ....127.2413B. doi:10.1086/382513.
 21. Stansberry, John; Grundy, Will; Brown, Mike; Cruikshank, Dale; Spencer, John; Trilling, David; Margot, Jean-Luc (2008). „Physical Properties of Kuiper Belt and Centaur Objects: Constraints from the Spitzer Space Telescope“ (PDF). The Solar System Beyond Neptune. University of Arizona Press. стр. 161–179. arXiv:astro-ph/0702538. Bibcode:2008ssbn.book..161S. ISBN 978-0-8165-2755-7.
 22. Fraser, Wesley C.; Brown, Michael E. (May 2010). „Quaoar: A Rock in the Kuiper Belt“. The Astrophysical Journal. 714 (2): 1547–1550. arXiv:1003.5911. Bibcode:2010ApJ...714.1547F. doi:10.1088/0004-637X/714/2/1547. S2CID 17386407.
 23. Jones, Andrew (16 April 2021). „China to launch a pair of spacecraft towards the edge of the solar system“. SpaceNews. SpaceNews. Посетено на 29 April 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]