4Q246

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ракописот 4Q246

4Q246, познат и како „Текст за синот божји“ Арамејска апокалипса, е еден од Свитоците на Мртвото Море најдени кај Кумран. Значаен е поради тоа што се споменува Синот божји.[1][2] Ракописот е најден во 1958 година во пештерата број 4, напишан на арамејски јазик. Најголемата дебата во врска со овој ракопис е идентитетот на „Синот божји“.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fitzmyer, J A. 4Q246 The "Son of God" Document from Qumran. Biblica 1993 p153-174
  2. „Edward Cook 4Q246 Bulletin for Biblical Research 5 (1995) 43-66“. Архивирано од изворникот на 2008-11-20. Посетено на 2018-03-03.
  3. Mattila, S.L (1994). „"Two Contrasting Eschatologies at Qumran (4Q246 vs 1QM)."“. New Testament Abstracts. Biblica 75, no. 4: 518–538.