407 Арахна

Од Википедија — слободната енциклопедија
407 Арахна
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено13 октомври 1895
Ознаки
Наречена по
Арахна
1895 CC
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел420,236 Gm (2,809 ае)
Перихел364,846 Gm (2,439 ае)
392,541 Gm (2,624 ае)
Занесеност0,071
1552,494 ден. (4,25 a)
18,39 km/s
261,349°
Наклон7,536°
294,843°
82,226°
Физички особености
Димензии95,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
C
8,88

407 Арахна — голем астероид од големиот појас. Класифициран како астероид од астероид од типот C и најверојатно се состои од јаглеродни прости соединенија.

Откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф на 13 октомври 1895 година во Хајделберг.