3 август (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1492  Италијанскиот морепловец Кристофер Колумбо којшто работел за шпанскиот кралски двор со бродовите „Санта Марија“, „Ниња“ и „Пинта“ отпочнал патување за пронаоѓање на морскиот пат кон Индија, а пристигнал до Карибите откривајќи ја Америка.
1909  Во Солун почна Основачкиот конгрес на Народната федеративна партија на која беа усвоени правците и задачите на партијата и беше избрано партиско раководство на чело со Димитар Влахов.
1914  Германија во Првата светска војна ѝ објави војна на Франција.
1936  Џеси Овенс го освојува својот прв златен медал на олимпијадата во Берлин каде во финалната трка го победува Ралф Меткалф.
1949  Кошаркарската асоцијација на САД го добива името Националната кошаркарска асоцијација (НБА).
1960  Нигер се стекнува со независност од Франција.
2002  Турција ја укинува смртната казна
2013  Хасан Рухани доаѓа на функцијата претседател на Иран