34 Кирка

Од Википедија — слободната енциклопедија
34 Кирка
Тридимензионален модел на 34 Circe врз основа на неговата светлинска крива
Откривање
ОткривачЈ. Шакорнак
Откриено6 април 1855 година
Ознаки
Изговор/ˈsɜrs/
Наречена по
Кирка
1965 JЛ
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 4 ноември 2013 година (JD 2456600,5)
Афел2.967739 ае
Перихел2.406230 AУ
2.686984 AУ
Занесеност0.1045
4.40 a (1607.332 г.)
18.12 km/s
39.80474°
Наклон5.498°
184.44157°
330.2330°
Физички особености
Димензии113.02 ± 4.90 kм
Маса(3.66 ± 0.03) × 1018
Средна густина
4.83 ± 0.63 g/cm3
~0.0317 м/с²
~0.0600 kм/s
0.5063 d (12.15 ч)
Албедо0.0541
Температура~172 К
Спектрален тип
Ц
8.51

34 Кирка, ознака за мала планета 34 Кирка, е голем, многу темен главен појас астероид[1]

Го открил францускиот астроном Ј. Чакорнак на 6 април 1855 година и именувана по Кирке, маѓепсувачката кралица на островот Aeaea во грчката митологија.

Спектарот на овој објект се совпаѓа со астероид од типот C, што укажува на јаглероден состав.

Има големина на пресек од 113 км и кружи околу Сонцето со период од 4,40 години.

Фотометриски набљудувањата на овој астероид направени во текот на 2007 година во опсерваторијата Орган Меса во Лас Крусис, Ново Мексико дадоа асиметрична бимодална крива на светлина со период од 12,176 ± 0,002 часа и варијација на осветленоста од 0,17 ± 0,02 во магнитуда.

Спектрите на астероидот прикажува докази за водена промена.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]