31 декември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1941  Во Струга, спроти новата 1942 година е испеана познатата песна „Денес над Македонија се раѓа" — денешната химна на Република Македонија.
1946  Донесен е првиот Устав на Народна Република Македонија.
2022  Хрватска го усвојува еврото како државна валута, исфрлајќи ја куната.