Прејди на содржината

2 јуни (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1739  Во Стокхолм е основана Кралската шведска академија на науките.
1924  Конгресот на САД им го признач правото на државјанство на сите Индијанци.
1945  Комисијата за јазик и правопис дефинитивно го усвои проектот на македонскиот правопис, кој е озаконет со решение на Министерството за народна просвета на Демократска Федеративна Македонија од 7 јуни 1945 година.
1946  Во Италија со референдум е прогласена Република. Затоа 2 јуни е прогласен за национален празник на Италија.
1966  На Месечината се спушти првиот американски вселенски бродСервејер-1“, без човечки екипаж.
2004  Хари Костов е избран за премиер на Република Македонија. Опозицијата не присуствуваше на гласањето за избор на новиот владин Кабинет, што го предложи Костов.