2 февруари (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1054  Јарослав I — голем кнез на Киевска Русија.
1594  Џовани Пјерлуиџи де Палестринаиталијански композитор.
1769  Климент XIIIримски папа.
1826  Жан Антелм Брија-Саваренфранцуски гастроном и писател.
1873  Елена Павловнаруска кнегиња.
1901  Марко Миљанов — црногорски генерал и писател.
1907  Дмитриј Иванович Менделеевруски хемичар.
1924  Алекса Шантиќ — српски поет.
1938  Глигор Стефанов Попев — македонски револуционер.
1940  Всеволод Меерхолд - руски и советски театарски режисер.
1942  Данил Хармс — руски писател.
1945  Кирил Преславскибугарски престолонаследник.
1949  Теодорос Нацинасгрчки просветен деец.
1950  Џорџ Бернард Шоанглиски писател.
1955  Освалд Евериамерикански молекуларен биолог.
1969  Борис Карлоф — англиски глумец.
1970  Бертранд Расел — англиски филозоф.
1974  Имре Лакатош — унгарски филозоф.
1983  Елена Каваева — лекар и учесник во Октомвриската социјалистичка револуција.
1995  Фред Пери — англиски тенисер.
2005  Макс Шлеминггермански боксер, поранешен светски првак во тешка категорија.
2014  Филип Сејмур Хофманамерикански филмски глумец.
2022  Моника Вити — италијанска глумица.
2023  Јован Зизјулас — грчки теолог и Митрополит Пергамски на Вселенската патријаршија.