2 ноември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
676  Дон станал папа.
1570  Голем наплив од Северното Море ги разурнал бреговите од Холандија до Данска, при што загинале над 1000 лица.
1687  Од султанскиот престол на Отоманското Царство бил симнат Мехмед IV.
1789  Во Франција е национализиран голем дел од недвижниот имот на Католичката црква.
1795  Француска револуција: Почеток на Францускиот директорат.
1914  Русија му објавила војна на Отоманското Царство.
1936  Формирана е Канадската радиодифузна корпорација, национална радио и телевизија на Канада која постои и денес (СВС).
1936  Пуштен е во работа телевизискиот сервис на британската радиодифузна коропорација Би-би-си (ВВС). Телевизискиот канал, под името ВВС1 функционира до денес.
1943  Кај селото Раштани (кичевско) единици на батаљонот „Мирче Ацев“ воделе тешка борба со балистите. Поради големите загуби балистите се повлекуваат кон селото Зајас. Утредента партизаните го ослободуваат и Зајас.
1953  Пакистанскиот парламент ја прогласил државата за Исламска Република Пакистан.
1956  Унгарија објавува дека излегува од Варшавскиот пакт.
1965  Албанскиот водач Енвер Хоџа објавува дека неговата земја влегува во сојузнички односи со Кина.
1991  Вартоломеј I станал Вселенски патријарх.
1988  За првпат на семрежјето се појавил вирус.
1999  Црна Гора ја вовела германската марка за своја валута.
2004  Џорџ Буш по вторпат станал претседател на САД.