2 мај (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
373  Атанасиј АлександрискиПатријарх на Александрија.
902  Борис I — бугарски цар.
1519  Леонардо да Винчи — италијански уметник и пронаоѓач (р. 1452.).
1567  Марин Држиќ — хрватски писател.
1957  Џозеф Мекарти — американски сенатор (р. 1908.).
1980  Кирил Петрушев — министер за внатрешни работи на Македонија.
2002  Изет Сарајлиќ — босански и југословенски поет.
2013  Џеф Ханеман — американски хеви-метал гитарист.
2015  Маја Плисецкаја — руска и советска балерина.
2022  Ѓуро Седер — хрватски сликар.