2 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1492  Шпанскиот крал Фардинанд II, наречен „Католикот“ го наредил прогонот на Евреите од Шпанија, дел од кои завршиле во Македонија.
1923  Започнал да излегува американскиот неделник „Тајм“.
1933  Во Њујорк се одржала премиерата на филмот „Кинг Конг“.
1942  Близу до Плетвар, загинале Борка Талески - Црниот и Лазо Колевски - Лавскинародни херои на Македонија.
1943  Британското воено воздухопловство во Втората светска војна систематски започна да ги бомбардира европските железнички системи на територијата под контрола на нацистичка Германија.
1946  Хо Ши Мин е избран за претседател на Северен Виетнам.
1956  Поранешната француска колонија, Мароко се здобила со независност.
1965  На Бродвеј била одржана премиерата на познатиот мјузиклМоите песни, моите сништа (The sound of music)“.
1969  На аеродромот во Тулуза бил извршен пробниот лет на надзвучниот патнички авионКонкорд“ во траење од 27 минути.
1970  Поранешната британска колонија Родезија била прогласена за република, со што и формално се стекнала со независност.
1972  Во САД е лансиран вселенскиот бродПионер 10“ за испитување на планетата Јупитер.
1973  Претставници на 12 земји го потпишаа во Париз завршниот документ за мир во Виетнам.
1980  Во Скопје бил формиран Факултетот за ликовни уметности.
1993  Во Скопје, во Касарната „Гоце Делчев“ се промовирани 64 водници на АРМ, прва класа подофицери произведени во Центарот за воено образование и обука за одбрана.
1995  Покренато е обвинение против поранешниот премиер на Италија Џулио Андреоти поради негова поврзаност со мафијата.