27 октомври (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1449  Улуг Бег — тимуридски монголски владетел, математичар и астроном.
1505  Иван III Василевич — кнез на Московското Кнежевство и „Голем кнез на сите Руси“ .
1605  Акбар Велики — цар на Индија.
1949  Марсел Сердан — светски првак во бокс.
1949  Франтишек Халас — чешки поет и есеист.
1949  Анте Тресиќ-Павичиќ — хрватски писател и политичар.
1974  Сејмур Харис — американски економист.
1990  Жак Деми — француски режисер.
1990  Уго Тањацииталијански глумец.
1992  Дејвид Бом — американски физичар.
1993  Винсент Прајс — американски глумец.
1995  Слободан Селениќ — српски писател.
2009  Миле Попоски — македонски писател, сценарист и преведувач.
2010  Нестор Киршнер — претседател на Аргентина (р. 1950)
2013  Лу Рид — американски рок музичар, член на групата „Велвет андерграунд“ (Velvet Underground).