Прејди на содржината

26 јуни (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1541  Во Лима, денес главен град на Перу, е убиен конквистадорот Франсиско Писаро.
1819  Патентиран е велосипедот.
1941  Во околината на Разлог, Никола Парапунов ја формирал првата партизанска чета на територијата на фашистичка Бугарија.
1945  На конференција во Сан Франциско, делегати од 50 земји ја потпишале Повелбата за основање на Обединетите Нации.
1948  Студена војна: Западните сојузници воспоставиле воздушен мост до Западен Берлин, по блокадата на патишатата од страна на СССР.
1948  Вилијам Шокли го патентирал транзисторот.
1959  Отворен е пловниот пат помеѓу реката Сент Лоренс и Големите езера.
1960  Мадагаскар, претходно под управа на Франција, стекнал независност.
1963  Џон Ф. Кенеди го одржал својот најпознат говор - „Ich bin ein Berliner“.
1976  Во Торонто е отворена телевизиската кула ЦН Тауер, во тоа време највисоката градба во светот.
2000  Меѓународниот тим на научници го објавил епохалното научно откритие - картата на човечките гени.
2015  Врховниот суд на САД ги озаконил истополовите бракови на ниво на цела држава.