2442 Корбет

Од Википедија — слободната енциклопедија

2442 Корбет, привремена ознака 1980 TO — вестоиден астероид од внатрешните области на астероидниот појас, со пречник од приближно 8,5 километри. Откриен е на 3 октомври 1980 година од чешкиот астроном Зденка Ваврова во опсерваторијата Клет, сега во Чешка. Името е по британско-индискиот ловец Џим Корбет.

Орбита и класификација[уреди | уреди извор]

Корбет е астероид од V-тип кој кружи околу Сонцето во внатрешниот главен појас на растојание од 2,1-2,7 ае еднаш на секои 3 години и 8 месеци (1.348 дена). Неговата орбита има ексцентричност од 0,12 и наклон од 5° во однос на еклиптиката. За прв пат идентификуван како 1928 RA во Хајделберг во 1928 година, лак за набљудување на телото започнало во 1944 година, кога бил идентификуван како 1942 GE во опсерваторијата Турку во Финска, 36 години пред неговото официјално откритие во Клет.

Орбита на астероидот Корбет и неговата положба во Сончевиот Систем


Вртежен период[уреди | уреди извор]

Вртежната светлинска крива на Корбет била добиена од фотометриските набљудувања на францускиот аматерски астроном Рене Рој во јули 2009 година. Анализата на кривата на светлина дала период на ротација од 10 часа со амплитуда на осветленост од 0,12 магнитуда ( U=2 ).

Фотометриските набљудувања во R-појасот во Паломарската минлива фабрика во 2010 и 2013 година, дале дивергентен период од 11.453 ( U=2 ) и 49.507 ( U=1 ) часа со амплитуда од 0,19 и 0,10 светлински величини, соодветно.

Пречник и албедо[уреди | уреди извор]

Според истражувањето спроведено од WISE на НАСА со неговата последователна мисија <i>NEOWISE</i> , Корбет има 8,327 километри во пречник и неговата површина има албедо од 0,255, додека Collaborative Asteroid Lightcurve Link претпоставува стандардно албедо од каменски астероиди од 0,20 и пресметува пречник од 8,57 километри со апсолутна светлинска величина од 12,7.

Именување[уреди | уреди извор]

Оваа мала планета го добила името во спомен на Џим Корбет (1875–1955). Корбет бил полковник во британската индиска армија и ловец на тигри и леопарди што јадат луѓе во Индија, кој станал заштитник на природата, натуралист и автор. Тој е познат по неговата ловечка биографија од 1944 година, Човекојадите на Кумаон. Одобрениот цитат за именување бил објавен од Центарот за мали планети на 8 февруари 1982 година (M.P.C. 6650).