23 јуни (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1633  Светиот суд во Рим го осуди Галилео Галилеј на доживотна робија (подоцна сменета во куќен притвор), а неговите дела ги забрани како опасни за христијанството.
1868  Кристофер Латам Шолс добил патент за машината за пишување.
1894  Во Париз основан Меѓународниот олимписки комитет, по иницијатива на баронот Пјер де Кубертен.
1958  Холандската протестантска црква ги прифати жените за свештеници.