Прејди на содржината

23 март (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1103  Одо I — бургински војвода.
1361  Хенри Гросмонтвојвода од Ланкастер.
1369  Петар Кастиљски — крал на Кастиља.
1555  Јулиј IIIримски папа од 1550.
1801  Павле Iцар на Русија.
1842  Шари Анри Бејл (Стендал) — француски писател, основоположник на големата епоха на францускиот реализам.
1907  Константин Победоносцев — руски државник и правник.
1948  Николај Александрович Берѓаев — руски филозоф.
1937  Џон Дејвисон Рокфелер — американски индустријалец и филантроп.
1992  Фридрих фон Хајек — австриско-британски економист, добитник на Нобеловата награда.
1994  Џулиета Масина — италијанска артистка.
2008  Борис Дворник — хрватски глумец.
2011  Елизабет Тејлор — британско-американска глумица.
2015  Ли Куан Јупремиер на Сингапур.
2024  Абдулах Сидран — босански поет и сценарист.