22 декември (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 декември
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 декември
1639  Жан Расин — француски драмски писател.
1756  Јохан Фридрих Пфаф — германски математичар, професор на Карл Фридрих Гаус.
1858  Џакомо Пучини — италијански оперски композитор.
1876  Филипо Томазо Маринети — италијански поет и теоретичар, основач на футуризмот.
1908  Кочо Рацин — македонски поет и револуционер.
1915  Томо Томоски — македонски историчар и археолог, еден од водечките медиевисти во земјата.
1926  Хајрудин Крвавац — босански и југословенски филмски режисер.
1935  Семка Соколовиќ - Берток — југословенска глумица.
1940  Георги Ајановски — македонски писател.
1950  Зијах Соколовиќ - босански глумец.
1956  Соломон Паси — бугарски политичар.
1956  Галина Петрова — руска глумица.
1959  Џон Патитучи — американски џез-музичар.
1959  Бернд Шустер — германски фудбалер и тренер.
1960  Жан Мишел Баскија — француски сликар.
1963  Џузепе Бергоми — италијански фудбалер.
1967  Дан Петреску — романски фудбалер.
1981  Момир Илиќ — српски ракометар.
1990  Страхиња Милиќ — српски ракометар.
1990  Марко Ивовиќ — српски одбојкар.