21-ви источен меридијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
21-ви источен меридијан се наоѓа во Земја
21°
21-ви источен меридијан

21-виот источен меридијан (21° ИГД) е меридијан што минува од Севернот пол низ Северниот Леден Океан, Атлантскиот Океан, Европа, Африка и Индискиот Океан, Јужниот Океан и Антарктикот до Јужниот пол.

21-виот источен меридијан образува голема кружница со 159-тиот западен меридијан.

Меридијанот исцртува дел од границата помеѓу Намибија и Боцвана.
Почнувајќи од Севернот пол, па на исток до Јужниот пол, меридијанот 21° ИГД минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
90°00′ СГШ 21°00′ ИГД / Северен Леден Океан
80°43′ СГШ 21°00′ ИГД /  Норвешка Свалбард - островот Тавле
80°42′ СГШ 21°00′ ИГД / Северен Леден Океан
80°13′ СГШ 21°00′ ИГД /  Норвешка Свалбард - островот Североисточна Земја
79°21′ СГШ 21°00′ ИГД / Баренцово Море
79°02′ СГШ 21°00′ ИГД /  Норвешка Свалбард - островите Бастијан Инсел, Западен Шпицберг, Баренцов Остров и Еџ
78°02′ СГШ 21°00′ ИГД / Баренцово Море
77°35′ СГШ 21°00′ ИГД /  Норвешка Свалбард - островот Еџ
77°27′ СГШ 21°00′ ИГД / Баренцово Море
73°24′ СГШ 21°00′ ИГД / Атлантски Океан Норвешко Море
70°03′ СГШ 21°00′ ИГД /  Норвешка островите Шерв, Коген и копното
69°03′ СГШ 21°00′ ИГД /  Финска
68°53′ СГШ 21°00′ ИГД /  Шведска
64°09′ СГШ 21°00′ ИГД / Балтичко Море Ботниски Залив, минува веднаш источно од архипелагот Холмеорна,  Шведска
и минува веднаш западно од островот Реплот и копното на  Финска
60°39′ СГШ 21°00′ ИГД /  Оланд многу разни острови
59°55′ СГШ 21°00′ ИГД / Балтичко Море
56°30′ СГШ 21°00′ ИГД /  Латвија
56°12′ СГШ 21°00′ ИГД / Балтичко Море
55°20′ СГШ 21°00′ ИГД /  Литванија Курски Провлак
55°17′ СГШ 21°00′ ИГД / Курски Залив
54°54′ СГШ 21°00′ ИГД /  Русија Калининградска област (ексклава)
54°21′ СГШ 21°00′ ИГД /  Полска минува низ Варшава
49°20′ СГШ 21°00′ ИГД /  Словачка
48°31′ СГШ 21°00′ ИГД /  Унгарија
46°16′ СГШ 21°00′ ИГД /  Романија
45°21′ СГШ 21°00′ ИГД /  Србија
43°07′ СГШ 21°00′ ИГД /  Косово делумно признаено како независна држава - полага право  Србија
42°08′ СГШ 21°00′ ИГД / Македонија Македонија
41°01′ СГШ 21°00′ ИГД / Преспанско Езеро
40°49′ СГШ 21°00′ ИГД /  Грција долж ~ 8 км
40°44′ СГШ 21°00′ ИГД /  Албанија
40°32′ СГШ 21°00′ ИГД /  Грција
38°38′ СГШ 21°00′ ИГД / Средоземно Море Јонско Море, минува веднаш источно од островот Закинтос
37°16′ СГШ 21°00′ ИГД /  Грција архипелагот Строфади
37°15′ СГШ 21°00′ ИГД / Средоземно Море
32°44′ СГШ 21°00′ ИГД /  Либија
21°03′ СГШ 21°00′ ИГД / Чад Чад
9°44′ СГШ 21°00′ ИГД /  ЦАР
4°25′ СГШ 21°00′ ИГД /  ДР Конго
7°17′ ЈГШ 21°00′ ИГД /  Ангола
17°57′ ЈГШ 21°00′ ИГД / Намибија Намибија
18°19′ ЈГШ 21°00′ ИГД / граница Намибија Намибија /  Боцвана
22°00′ ЈГШ 21°00′ ИГД /  Боцвана
26°50′ ЈГШ 21°00′ ИГД /  ЈАР Северен Кејп
Западен Кејп
34°22′ ЈГШ 21°00′ ИГД / Индиски Океан
60°00′ ЈГШ 21°00′ ИГД / Јужен Океан
69°59′ ЈГШ 21°00′ ИГД / Антарктик Земја на Кралицата Мод, полага право  Норвешка

Поврзано[уреди | уреди извор]