20 јануари (главна страница 2011)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
1265  Првпат е свикан англискиот парламент со што била ограничена власта на монархијата.
1327  Англискиот крал Едвард II бил принуден од високото благородништво да абдицира во корист на неговиот син Едвард III.
1921  Прогласен е првиот устав на Турција.
1936  Едвард VIII станал крал на Обединетото Кралство.
1945  Во Воденско, Егејска Македонија, е формирана Тајната македонска ослободителна револуционерна организација (ТМОРО). Иницијатор, организатор и раководител на организацијата беше Вангел Ајановски-Оче.

Родени:

225  Гордијан III, римски император.
1716  Карлос III, шпански крал.
1775  Андре Мари Ампер, француски физичар.
1888  Назим Хикмет, турски писател.
1946  Дејвид Линч, американски режисер.

Починати:

250  Папа Фабијан, римски папа.
1693  Мустафа I, отомански султан.
1819  Карлос IV, шпански крал.
1904  Фердинанд Манлихер, автриски конструктор на оружје, изумител на Манлихерката.
2000  Славко Јаневски, македонски писател.