1 јануари (празници)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Куба прославува Ден на ослободувањето.
Во државите кои го користат грегоријанскиот календар од полноќ, 00:01 часот, со огномет започнува да се слави почетокот на Новата Година.
Ден на јавната сопственост во многу држави ширум светот. Тоа е ден кога заштитената сопственост престанува да важи и делата преминуваат во т.н. јавна сопственост.
Според Римокатоличкиот календар:
  • Благословена Девица Марија
Според македонскиот Православен календар: