1906 во филмот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Години во филмот
Поврзани теми од периодот
Слика од Приказната на Кели Генг, филм од 1906.

Ова е преглед на настаните од 1906 година во филмот, вклучувајќи список на филмови и значајни луѓе кои биле родени или кои починале оваа година.

Настани[уреди | уреди извор]

Филмови објавени во 1906[уреди | уреди извор]

 • Аладин, или прекрасната лампа, во режија на Фернан Зека
 • Крадците на автомобили, во режија на Џ. Стјуарт Блектон
 • Сонот на зависникот, во режија на Едвин С. Портер
 • Натпреварот Ханс-Нелсон
 • Смешен плакат, во режија на Жорж Мелјес
 • Хумористични фази на смешни лица, во режија на Џ. Стјуарт Блектон
 • Магичната роза, во режија на Сегундо де Шомон
 • Четиристотини ѓаволски бељи, во режија на Жорж Мелјес
 • Алхемичарот и демонот, во режија на Жорж Мелјес
 • Мотористот '?', во режија на Валтер Р. Бут
 • Сан Франциско: Последиците од земјотресот, во режија на Роберт К. Бонин
 • Рајот на коцкарот, во режија на Жорж Мелјес
 • Приказната на Кели Генг, во режија на Чарлс Тејт. Прв игран филм кој раскажал приказна во историјата на филмографијата. (Сите долгометражни филмови пред овој биле бокс натпревари.)
 • Три американски убавини, во режија на Едвин С. Портер
 • Прошетка по Маркет Стрит, во режија на Браќата Мајлс
 • Витсунтајдскиот саем во Престон, произведен од Мичел и Кенјон
 • Зимско санкање, во режија на Едвин С. Портер
 • Solser en Hesse, во режија на М. Х. Ладе

Родени[уреди | уреди извор]

Починати[уреди | уреди извор]

Дебија[уреди | уреди извор]