1815 во музиката

Од Википедија — слободната енциклопедија
Години во музиката
Поврзани теми од периодот

1815 година во музиката содржи некои значајни настани.

Настани[уреди | уреди извор]

 • 24 март - Друштвото Хендл и Хајдн е основано како ораториумско друштво во Бостон од група трговци и музичари од Бостон
 • Шпанскиот класичен гитарист Фернандо Сор се сели во Лондон, Англија за да се обиде да постигне одреден успех таму.
 • Лето – Џоакино Росини оди во Неапол како музички и уметнички директор на Театро Сан Карло. Неговата прва опера за овој театар, Elisabetta, regina d'Inghilterra, има премиера овде на 4 октомври.
 • 25 декември – Друштвото Хендл и Хајдн, најстарата организација за континуирано изведувачки уметности во Соединетите Држави, го дава својот прв настап, во Кралската капела во Бостон.[1]

Класична музика[уреди | уреди извор]

 • Вилијам Бил - „Дојдете да се придружиме на тркалезното“
 • Лудвиг ван Бетовен
  • Сонати за виолончело бр. 4 и 5, оп. 102. Објавено во 1817 г.
  • 25 шкотски песни, оп. 108
  • Мирно море и просперитетно патување, Оп. 112, за хор и оркестар
  • УвертираЗа партијата за името, Оп. 115
  • Леоноре Прохаска, Ву 96
  • Тоа е направено, Ву 97
  • Гласно оплакување, Ву 135
  • Збогување со воинот, Ву 143
  • Тајната, Ву 145
  • 12 песни од различни националности, Ву 157
  • Среќна Нова Година, Ву 165
  • Болката е кратка, а радоста вечна, Ву 166
 • Леонхард фон Кол – 3 гитарски сонати, оп. 22
 • Метју Кемиџ – 6 концерти за оргули, оп. 13
 • Бартоломео Кампањоли – Капричи, оп. 22
 • Лујџи Черубини – Симфонија во ре-дур
 • Карл Черни – Variations brilantes, Оп. 14
 • Фридрих Ернст Феска – Псалм 103, оп. 26
 • Јохан Непомук Хумел – Соната за виолина (или флејта), оп. 64
 • Франц Кромер – Концерт бр.2 за 2 кларинети, оп. 91
 • Џозеф Мајседер – Гудачки квартет бр.5, оп. 9
 • Џакомо Мајербер – Гли Амори ди Теолинда (кантата)
 • Федерико Морети – „El amor y la amistad“
 • Антон Рајча
 • Дувачки квинтет, оп. 91 бр.1
 • Концерт за кларинет и оркестар во г-мол
 • Фердинанд Рис
  • Сонот, оп. 49
  • Пијано трио, оп. 63
 • Франц Шуберт
 • Десетици и десетици Lieder, канони и рефрени, особено:
  • Испратена по пошта, Д. 129, 199 и D. 202
  • Раслосе Либе, Д.138
  • Во устата, D.193
  • Аделволд и Ема, ​​D.211
  • Се за љубовта, D.241
  • Гаранција, D.246
  • Хеиденрослеин, D.257
  • Ерлкониг, D. 328
  • 6 Лидер, оп. постх. 118 (Д. 233, 234, 221, 248, 270, 247)
 • TСрцето ми е лошо, D.136
 • 20 Валцери, Д.146
 • 10 Варијации во Ф-дур, Д.156
 • Пијано соната во ди-дур, D. 157 (и извадок Алегро во ди-дур, D.154)
 • Маса бр.2, Д.167 и маса бр.3, Д.324
 • Гудачки квартет бр.9, Д.173
 • Стабат Матер, Д.175
 • Адаџо во Г-дур, Д.178
 • Минует во А-мол, D.277a
 • Соната за пијано бр.2, Д.279
 • 12 шкотски, D.299
 • Минует во А-дур, Д.334
 • 12 Земјоделец, D.681
 • Љубовта ги шепоти лисјата, D.988
 • Луис Спор – Гудачки квартет бр.8, оп. 29 бр.2
 • Јохан Вилхелм Вилмс – Соната за пијано Четири раце, оп. 41

Опера[уреди | уреди извор]

 • Џоакино Росини
  • Елизабета, регина д'Ингхилтера
  • Торвалдо и Дорлиска
 • Франц Шуберт
  • Фернандо, Д.220
  • Клодин фон Вила Бела, Д.239
  • Пријателите на Саламанка, D.326
  • Четиригодишниот пост

Родени[уреди | уреди извор]

 • 22 јануари – Фердинанд Прагер, композитор, професор по музика, пијанист и писател (р. 1891 г.)
 • 8 март - Жан Делфин Алар, композитор и музичар (починал во 1888 година)
 • 11 март – Ана Бочколц, германска оперска сопранистка, професорка по глас и композитор (р. 1879)
 • 6 април - Роберт Волкман, композитор (р. 1883)
 • 12 април - Хенри Хуго Пирсон, англиски композитор (р. 1873)
 • 10 мај - Андерс Љунгквист, виолина (р. 1896)
 • 28 јуни - Роберт Франц, композитор (р. 1892)
 • 30 јули – Херман Северин Ловенскиолд, композитор (р. 1870 г.)
 • 16 август - Мадам Селест, танчерка (р. 1882)
 • 4 септември - Михали Мосоњи, аранжер и композитор (починал во 1870 година)
 • 17 септември - Халфдан Керулф, норвешки композитор (починал во 1868 година)
 • 17 октомври - Емануел Гајбел, текстописец и драматург (починал во 1884 година)
 • Ноември – Аделаида Кембл, оперска пејачка (р. 1879)
 • 25 декември – Темистокле Солера, оперски композитор и либретист (р. 1878)

Починати[уреди | уреди извор]

 • 19 февруари - Леонхард фон Кол, австриски композитор (роден 1767 година)
 • 4 март - Френсис Абингтон, пејачка и глумица (родена 1737 година)
 • 8 април - Јакуб Јан Риба, композитор (роден 1765 година) (самоубиство)
 • 21 мај - Роман Хофстетер, композитор (роден 1742 година)
 • 25 мај - Доменико Пучини, композитор (роден 1772 година)
 • 22 јуни - Вилијам Рив, театарски композитор (роден 1757 година)
 • 29 септември - Фредерик Чарлс Рајнхолд, бас пејач и оргулист (роден 1737 година)
 • 3 октомври – Даниел Белкнап, фармер, механичар, капетан на милицијата, поет и учител по пеење, еден од првите американски композитори.[2] (роден 1771)
 • 15 ноември - Каспар Антон Карл ван Бетовен, брат на Лудвиг ван Бетовен (роден 1774 година)
 • 28 ноември - Јохан Питер Саломон, виолинист, диригент, импресарио и композитор (роден 1745 година)
 • 14 декември - Чарлс Лук Ленокс, наследник на банкарска компанија, пијанист (роден 1800 година) (убиство)
 • непознат датум - Џовани Бертати, либретист (роден 1735 година)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hitchcock, H. Wiley; Sadie, Stanley (1986). The New Grove dictionary of American music. New York, NY. ISBN 0-943818-36-2. OCLC 13184437.
 2. Steel, David Warren (1999). The collected works. New York. ISBN 0-8153-2410-3. OCLC 40852206.