180-ти меридијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
180-ти меридијан се наоѓа во Земја
180°
180-ти
Меѓународната датумска граница скршнува долж 180-тиот меридијан

180-тиот меридијан (наречен и „антимеридијан“) е меридијанот кој лежи 180° источно или западно од нултиот меридијан што минува низ Гринич, Англија. Тој е заеднички за источната и западната географска ширина. Се користи како основа за меѓународната датумска граница бидејќи минува главно низ отворените водни пространства на Тихиот Океан. Но линијата минува и копнено, и тоа низ Русија, Фиџи и Антарктикот.

Започнувајќи од Северниот пол, па јужно сè до Јужниот пол, 180-тиот меридијан минува низ:

Координати
(прибл.)
Земја, територија, море Белешки
90°00′ СГШ 180°00′ ИГД / Северен Леден Океан
71°32′ СГШ 180°00′ ИГД /  Русија Врангелов Остров
70°58′ СГШ 180°00′ ИГД / Чукотско Море
68°59′ СГШ 180°00′ ИГД /  Русија Чукотски автономен округ
65°02′ СГШ 180°00′ ИГД / Берингово Море
52°00′ СГШ 180°00′ ИГД / Амчиткански Премин Минува веднаш источно од островот Семисопочни, Алјаска, Flag of the United States.svg САД (51°57′ СГШ 179°47′ ИГД / )
51°00′ СГШ 180°00′ ИГД / Тихи Океан Минува веднаш источно од атолот Нукулаелае,  Тувалу (9°25′ ЈГШ 179°52′ ИГД / )
Минува веднаш западно од островот Тикомбија,  Фиџи (15°43′ ЈГШ 179°59′ ЗГД / )
16°09′ ЈГШ 180°00′ ИГД /  Фиџи Островите Вануа Леву, Раби и Тавеуни
16°59′ ЈГШ 180°00′ ИГД / Тихи Океан Минува веднаш источно од островот Моала,  Фиџи (18°33′ ЈГШ 179°57′ ИГД / )
Минува веднаш западно од островот Тотоја,  Фиџи (19°00′ ЈГШ 179°52′ ЗГД / )
Минува веднаш источно од островот Матуку,  Фиџи (19°10′ ЈГШ 179°47′ ИГД / )
60°00′ ЈГШ 180°00′ ИГД / Јужен Океан
78°13′ ЈГШ 180°00′ ИГД / Антарктик Росова Зависност, под управа на Нов Зеланд Нов Зеланд
180° меридијан во Тавеуни, Фиџи

Овој меридијан исто така минува помеѓу (но не особено блиску до):

Поврзано[уреди | уреди извор]