17 август (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
1153  Евстахиј IV — син на англискиот крал Стефан I.
1908  Радое Домановиќ — српски писател.
1943  Славчо Стојменскинароден херој на Југославија.
1969  Ото Штернгермански физичар и Нобелов лауреат.
1969  Лудвиг Мис ван дер Рое — германски и американски архитект.
1983  Ајра Гершвинамерикански текстописец — постар брат на композиторот Џорџ Гершвин.
1987  Рудолф Хес — заменик-фирер на нацистичката партија.
2003  Стив Милерамерикански блуз-музичар.
2009  Џани Басо — италијански џез-музичар.
2014  Миодраг Павловиќ — југословенски и српски писател.
2015  Арсен Дедиќ — хрватски пејач и композитор.