1720 во музиката

Од Википедија — слободната енциклопедија
Години во музиката
Поврзани теми од периодот

1720 година во музиката содржи некои значајни настани.

Настани[уреди | уреди извор]

Публикации[уреди | уреди извор]

  • Јан Јозеф Игнак Брентнер – Попладне
  • Џорџ Фридерик Хендл - Делови за чембело, дело што го вклучува познатиот сет на варијации познати како Хармоничен ковач.
  • Марин Мара – Мелодија на Ste-Geneviève du Mont-de-Paris
  • Џејмс Пејсибл - Шест комплети за две флејти и бас...
  • Алесандро Скарлати – Меса ди Санта Сесилија

Класична музика[уреди | уреди извор]

Опера[уреди | уреди извор]

Родени[уреди | уреди извор]

Непознат датум[уреди | уреди извор]

Веројатно[уреди | уреди извор]

Починале[уреди | уреди извор]

Непознат датум[уреди | уреди извор]

  • Сридхара Венкатеса Ајавал, хинду светец и композитор (роден 1635 година)
  • Жан Хотетер, музичар и композитор
  • Хосе Пејро, композитор (роден околу 1670 г.)
  • Демозел Конради, германска оперска пејачка

Веројатно[уреди | уреди извор]