14 септември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1847  По низа победи во Американско-мексиканската војна, единиците на САД под команда на генералот Видфилд Скот го окупирале градот Мексико. Со мировниот договор мексиканската влада била принудена на воено посилниот сосед да му ги отстапи Калифорнија, Јута, Аризона и Њу Орлеанс.
2017  Халима Јакоб станува првата жена на функцијата претседател на Сингапур.