Прејди на содржината

13 ноември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1944  НОВ: Ослободено е Скопје
1945  Францускиот генерал Шарл де Гол е избран од 555 пратеници за претседател на привремената влада на Франција. Во новата коалициска влада, влегуваат и петмина комунисти.
1970  Во катастрофално невреме во Бангладеш загинале 300.000 луѓе.
1994  Швеѓаните на референдум одлучиле дека нивната земја може да се приклучи на Европската унија.
1997  Петнаесет земји меѓу кои и Република Македонија, ја потпишаа Европската конвенција за националностите.
2006  Европската Унија одобри преговори за визни олеснувања за Западен Балкан.