1203 Нана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
1203 Нана
Откривање [1]
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделбершка опсерваторија
Откриено5 октомври 1931
Ознаки
MPC ознака1203 Нана
Наречена по
Ана Риси
(модел)
на Анселм Фојербах[2]
1931 TA · 1926 RH
1978 AD
Главен астероиден појас · (надворешен)[3]
Орбитални особености [1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување89,54 yr (32.703 days)
Апхел3.6022 ае (538.88 )
Перихел2.1782 ае (325.85 Gм)
2.8902 ае (432.37 Gм)
Занесување0,24635
4,91 а (1794,7 ЈД)
97,470°
0° 12м 2.124с / ден
Наклон5,9598°
224,68°
176,03°
Земјино НОПР1.18505 ае (177.281 Gм)
Јупитерово НОПР1.81843 ае (272.033 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,237
Физички особености
Димензии35,18 km[4]
32.59±0.87 km[5]
35.92±15.13 km[6]
35.08 km (derived)[3]
Среден полупречник
17.59±1.95 km
18.54 h (0.773 d)[1][7]
15.6±0.1 h[8]
25.80±0.05 h[9]
0,0473[4]
0.056±0.004[5]
0.028±0.017[6]
0.0329 (изведено)[3]
0.0473±0.012[1]
C[3]
11,7

1203 Нана привремена ознака 1931 TA — е темен и занесен астероид од надворешнста на Главниот астероиден појас, со пречник од 35 km. Откриен е од страна на астрономот Макс Волф во Хајделбершката опсерваторија на 5 октомври 1931 година.[10]

Јаглеродниот астероид од типот C во орбита одколу Сонцето на растојание од 2,2–3,6 АЕ со орбита од 4 година и 11 месеци (1.792 денови). Орбитата има занесеност од 0,25 и наклон од 6 степени во однос на рамнината на еклиптиката.Вртежниот период е околу 18 h[7] и албедо во распон од 0,03–0,06, според истражувањата од ИРАС, Акари и ВИСЕ/НЕОВИСЕ.[4][5][6]

Астероидот е именуван по Ана Риси, модел на неколку слики на германскиот класичен сликар Анселм Фојербах. [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „JPL Small-Body Database Browser: 1203 Nanna (1931 TA)“ (2015-10-11 last obs.). Jet Propulsion Laboratory. конс. 30 April 2016. 
  2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of Minor Planet Names – (1203) Nanna. Springer Berlin Heidelberg. стр. 100–101. ISBN 978-3-540-29925-7. http://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-540-29925-7_1204. посет. 18 ноември 2015 г. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „LCDB Data for (1203) Nanna“. Asteroid Lightcurve Database (LCDB). конс. 18 November 2015. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Tedesco, E. F.; Noah, P. V.; Noah, M.; Price, S. D. (октомври 2004 г). IRAS Minor Planet Survey V6.0. „NASA Planetary Data System“. Bibcode2004PDSS...12.....T. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2004PDSS...12.....T. посет. 18 ноември 2015 г. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Usui, Fumihiko; Kuroda, Daisuke; Müller, Thomas G.; Hasegawa, Sunao; Ishiguro, Masateru; Ootsubo, Takafumi; Ishihara, Daisuke; Kataza, Hirokazu; и др. (октомври 2011 г). Asteroid Catalog Using Akari: AKARI/IRC Mid-Infrared Asteroid Survey. „Publications of the Astronomical Society of Japan“ том  63 (5): 1117–1138. doi:10.1093/pasj/63.5.1117. Bibcode2011PASJ...63.1117U. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2011PASJ...63.1117U. посет. 18 ноември 2015 г. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Masiero, Joseph R.; Mainzer, A. K.; Grav, T.; Bauer, J. M.; Cutri, R. M.; Nugent, C.; Cabrera, M. S. (ноември 2012 г). Preliminary Analysis of WISE/NEOWISE 3-Band Cryogenic and Post-cryogenic Observations of Main Belt Asteroids. „The Astrophysical Journal Letters“ том  759 (1): 5. doi:10.1088/2041-8205/759/1/L8. Bibcode2012ApJ...759L...8M. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2012ApJ...759L...8M. посет. 18 ноември 2015 г. 
  7. 7,0 7,1 Warner, Brian D. (април 2011 г). Upon Further Review: VI. An Examination of Previous Lightcurve Analysis from the Palmer Divide Observatory. „The Minor Planet Bulletin“ том  38 (2): 96–101. ISSN 1052-8091. Bibcode2011MPBu...38...96W. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2011MPBu...38...96W. посет. 18 ноември 2015 г. 
  8. Behrend, Raoul. „Asteroids and comets rotation curves – (1203) Nanna“. Geneva Observatory. конс. 18 November 2015. 
  9. Warner, Brian D. (јануари 2010 г). Asteroid Lightcurve Analysis at the Palmer Divide Observatory: 2009 June-September. „The Minor Planet Bulletin“ том  37 (1): 24–27. ISSN 1052-8091. Bibcode2010MPBu...37...24W. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2010MPBu...37...24W. посет. 18 ноември 2015 г. 
  10. „1203 Nanna (1931 TA)“. Minor Planet Center. конс. 18 November 2015. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]