Награда „11 Октомври“

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од 11 Октомври (награда))
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Државната награда „11 Октомври” е награда од високо ниво на Република Македонија која традиционално се доделува на Денот на востанието на Република Македонија (11 октомври). Со неа се оддава највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и во другите дејности од јавен интерес.

Доделување[уреди | уреди извор]

Според законот за државните награди на Република Македонија:[1]

 • Државната награда се доделува на поединци, група творци, екипи, установи, трговски друштва и здруженија на граѓани од земјата.
 • Државната награда под условите определени во конкурсот може да се додели и на странски државјани, група творци, екипи и институции од странство.
 • На награден поединец му се доделува: диплома, плакета и паричен износ.
 • На секој член на наградена група творци или екипа им се доделува диплома, плакета и подеднаков дел од паричниот износ.
 • На наградена установа, трговско друштво или здружение на граѓани им се доделува диплома и плакета.
 • Паричниот износ на државната награда „11 Октомври” изнесува петнаесет просечни месечни плати во Република Македонија исплатени во последните три месеци во тековната година.
 • Државната награда „11 Октомври“ се доделува, по правило, секоја година.
 • Во една година може да се доделат најмногу до пет награди.
 • Иницијатива за доделување на државната награда „11 Октомври” може да поднесат: установи, трговски друштва, здруженија на граѓани и граѓани.

Традиционално наградите се доделуваат во зградата на Македонското Собрание[2].

Добитници[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Закон за државните награди на Република Македонија
 2. Македонците денес го празнуваат Денот на народното востание
 3. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 98-99. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 4. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 181 - 182. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 5. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 110. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 6. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 201-202. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 7. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 231. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 8. http://www.maccinema.com/Person.aspx?p=408
 9. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 49-50. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 10. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 42. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 11. Значајни личности за Битола, Писатели, 2008, Битола, НУУБ „Св. Климент Охридски“, ISBN 978-9989-2783-6-5, COBISS.MK-ID 18345025
 12. http://sitel.com.mk/retrospektivna-izlozhba-vnatre-tomo-shijak-1930-1998
 13. Таки М. Павловски
 14. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола.. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 207-208. ISBN 978-9989-2783-0-3. http://www.nuub.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=375:2009-11-25-09-35-37&catid=68:2009-10-25-07-54-14&Itemid=94. 
 15. МТВ: Врачени наградите 11-ти октомври
 16. Врачена државната награда „11 Октомври“ за 2012 година“, Утрински Весник, 11 октомври (посет. 11 октомври 2012 г). (на македонски)
 17. Познати добитниците на државната награда „11 Октомври““, МТМ, Октомври 2013 (посет. 9 октомври 2013 г). (на македонски)
 18. Одбрани се добитниците на наградата „11 Октомври“
 19. Четворица добитници на наградата „11 Октомври“
 20. МАНЕВСКИ, ГАНИЈИ, МИСИРКОВА И КЛИНЧЕ ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДАТА „11 ОКТОМВРИ“
 21. Влатко Стефановски и Амет Шериф – добитници на наградата „11 Октомври“ за 2017
 22. Доделување на наградата 11 Октомври на семрежното место на Собранието на Република Македонија

Поврзано[уреди | уреди извор]