1179 Мали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
1179 Мали
Откривање [1]
Откривач Макс Волф
Откриено во Хајделбершка опсерваторија
Откриено 19 март 1931
Ознаки
MPC ознака 1179 Мали
Наречена по
Мали Волф
(семејство на откривачот)[2]
1931 FD
Грлавен астероиден појас · (средина)[3]
Орбитални особености [1]
Епоха 16 февруари 2017 (ЈД 2457800.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување 85,23 yr (31,131 days)
Апхел 3,0675 АЕ
Перихел 2,1695 AU
2,6185 AU
Занесување 0,1715
4,24 а (1,548 days)
57,991°
0° 13м 57.36с / ден
Наклон 8,7071°
6,8104°
234,09°
Физички особености
Димензии 10,65 km (пресметано)[3]
13.159±0.183 km[4]
13.379±0.077 km[5]
14.41±0.47 km[6]
46.6917±0.1516 h[7]
0.059±0.020[6]
0.0683±0.0080[5]
0.071±0.017[4]
0.10 (претпоставка)[3]
S[3]
12.530±0.002 (R)[7] · 12,8[1] · 12,9[5][6] · 12,98[3]

1179 Мали привремена ознака 1931 FDастероид и долговтремена загубена мала планета од средишната област на Главниот астероиден појас, со приближен пречник од 13 km. Открие е на 19 март 1931 година, од германскиот астроном Макс Волф при Хајделбершката опсерваторија во јужна Германија.[8]

Мали е во орбита околу Сонцето на растојание од 2,2-3,1 АЕ и истата еднаш ја изминува за 4 години и 3 месеци (1.548 денови). Орбитата има занес од 0,17 и наклон од 9° во однос на еклиптиката.[1] По првичното откритие во 1931 година, постанува една од неколкуте познати загубени мали планети и ќе биде загубена во наредните 55 години. Во 1986 година, Мали бил повторно откриен од Луц Шмадел, Рихард Мартин Вест и Ханс Емил Шустер, кои ги премерија првичните плочи од откритието и пресметале поинакви еферемиди. На овој начин тие успеале да го најдат телото во близина на предвидената местоположба. Дополнително, историските фотографските плочи од Паломарскиот небесен атлас (1956–1958), UK Шмидовиот телескоп (Австралија), и Опсерваторијата Ла Сила (Чиле) го потврдиле повторното откритие.[9][10][11]

Според резултатите објавени во 2014 година од истражуањата изведени од НАСА со ВИСЕ со последователната мисија НЕОВИСЕ, Мали има пречник од 13,2 до 14.4 километри, aи површинско албедо меѓу 0,059 и 0,071,[4][5][6] додека пак според (КАЛЛ) има албедо од 0,10 и пречник од 10,7 километри, засновани на апсолутната светлосна величина од 12,98.[3] Доплонително, КАЛЛ астероидот го сместуваво каменестите S asteroidi, i pokraj niskoto albedo.[3]

Во септември 2013 година, вртежната светлосна крива на Мали добиена од фотометриските набљудувања снимени од ПТФ во Калифорнија. Добиен е подолг од просечниот вртежен период од 46,6 часа светлосна променливост од 0,08 m.[7] Сепак, резултатот е отфрлен од КАЛЛ (U=1).[3]

Астероидот е именуван по Мали Волф, сопруга на Франц Волф снашката на откривачот (H 110).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „JPL Small-Body Database Browser: 1179 Mally (1931 FD)“. Jet Propulsion Laboratory. http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2001179. посет. 9 декември 2016 г. 
 2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2007). Dictionary of Minor Planet Names – (1179) Mally. Springer Berlin Heidelberg. стр. 99. ISBN 978-3-540-00238-3. http://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-540-29925-7_1180. посет. 26 октомври 2016 г. 
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 „LCDB Data for (1179) Mally“. Asteroid Lightcurve Database (LCDB). http://www.minorplanet.info/PHP/GenerateALCDEFPage_Local.php?AstInfo=1179%7CMally. посет. 26 октомври 2016 г. 
 4. 4,0 4,1 4,2 Masiero, Joseph R.; Grav, T.; Mainzer, A. K.; Nugent, C. R.; Bauer, J. M.; Stevenson, R.; Sonnett, S. (август 2014 г). Main-belt Asteroids with WISE/NEOWISE: Near-infrared Albedos. „The Astrophysical Journal“ том  791 (2): 11. doi:10.1088/0004-637X/791/2/121. Bibcode2014ApJ...791..121M. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2014ApJ...791..121M. посет. 14 септември 2016 г. 
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Mainzer, A.; Grav, T.; Masiero, J.; Hand, E.; Bauer, J.; Tholen, D.; McMillan, R. S.; Spahr, T.; и др. (ноември 2011 г). NEOWISE Studies of Spectrophotometrically Classified Asteroids: Preliminary Results. „The Astrophysical Journal“ том  741 (2): 25. doi:10.1088/0004-637X/741/2/90. Bibcode2011ApJ...741...90M. http://arxiv.org/pdf/1109.6407v1.pdf. посет. 26 октомври 2016 г. 
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Masiero, Joseph R.; Mainzer, A. K.; Grav, T.; Bauer, J. M.; Cutri, R. M.; Nugent, C.; Cabrera, M. S. (ноември 2012 г). Preliminary Analysis of WISE/NEOWISE 3-Band Cryogenic and Post-cryogenic Observations of Main Belt Asteroids. „The Astrophysical Journal Letters“ том  759 (1): 5. doi:10.1088/2041-8205/759/1/L8. Bibcode2012ApJ...759L...8M. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2012ApJ...759L...8M. посет. 26 октомври 2016 г. 
 7. 7,0 7,1 7,2 Waszczak, Adam; Chang, Chan-Kao; Ofek, Eran O.; Laher, Russ; Masci, Frank; Levitan, David; Surace, Jason; Cheng, Yu-Chi; и др. (септември 2015 г). Asteroid Light Curves from the Palomar Transient Factory Survey: Rotation Periods and Phase Functions from Sparse Photometry. „The Astronomical Journal“ том  150 (3): 35. doi:10.1088/0004-6256/150/3/75. Bibcode2015AJ....150...75W. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?bibcode=2015AJ....150...75W. посет. 26 октомври 2016 г. 
 8. „1179 Mally (1931 FD)“. Minor Planet Center. http://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=1179. посет. 26 октомври 2016 г. 
 9. Brian G. Marsden (5 декември 1986). „International Astronomical Union Circular 4278“. Central Bureau for Astronomical Telegrams. http://www.cbat.eps.harvard.edu/iauc/04200/04278.html. посет. 26 октомври 2016 г. 
 10. European Southern Observatory (4 декември 1986). "Long Lost Planet Found Again". Соопштение за печат.  посет. 26 октомври 2016 г
 11. Schmadel, L. D.; West, R. M. (1988 г). Recovery of the long lost minor planet (1179) Mally. „Astronomische Nachrichten“ (Astronomisches Rechen-Institut, and ESO) том  309 (3): 223–225. doi:10.1002/asna.2113090318. ISSN 0004-6337. Bibcode1988AN....309..223S. http://adsabs.harvard.edu/abs/1988AN....309..223S. посет. 26 октомври 2016 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]